Linkuri accesibilitate

Anastasiia s-a întors în Ucraina după un an petrecut în România. Cum e viața sub bombardamente și cum a fost anul departe de casă


Anastasiia Konovalova și copilul ei de trei ani au stat un an în România, timp în care femeia a coordonat o parte dintre centrele în care încă învață copiii ucraineni. Recent, în ciuda războiului, a revenit acasă, în Ucraina, pentru a-și revedea soțul și pentru a reface legătura tată-fiu.

„Înainte, ne bombardau în timpul zilei, așa că ne petreceam fiecare zi în subsol, iar copiii își petreceau timpul în școli și grădinițe, tot în subsol. Acum, ne bombardează noaptea. Așa că nimeni nu mai doarme. Privarea de somn e cea mai mare problemă pentru noi. În fiecare noapte avem alarme. În fiecare zi, în fiecare noapte, cineva vrea să ne omoare”, spune Anastasiia în discuția cu Europa Liberă.

Despre perioada petrecută în România, ea spune că a primit sprijin din toate punctele de vedere, „mai mult sprijin decât aveam nevoie. Aceasta este problema programului 50/20 (prin care guvernul a plătit cazarea și masa, n.r.), aceea că refugiații s-au simțit ca niște turiști și nu li s-a cerut nimic în schimb, ceea ce este nedrept”, crede Anastasiia.

XS
SM
MD
LG