UPDATE Electro-bisturiul folosit în timpul operației avea interdicția de a fi utilizat în combinație cu biocidul folosit, a declarat duminică secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.
” Problema este că electro-bisturiul are în specificația tehnică interdicția de a fi folosit în combinație cu acest biocid”, a spus Modovan, potrivit Mediafax. Acesta susține că echipa medicală trebuie să cunoască aceste specificații și că, probabil, ar fi trebuit folosit al tip de dezinfectant.
Profesorul Mircea Beuran, chirurgul care a semnat protocolul operator in cazul pacientei arse pe masa de operație la spitalul Floreasca, susține că a ajuns la fața locului de abia după ce focul a fost stins. Beuran spune că a participat doar la încheierea operației și că așa se explică semnătura sa pe protocol.
"Un coleg de-al meu, find duminică (22 decembrie, ziua operației - n.red.), venind la contravizită, sesisează agravarea stării de sănătate, îmi dă telefon, și îi spun că într-o astfel de situație trebuie dusă bolnava la sala de intervenție, și voi veni și eu să ajut echipa. Eu locuind în afara Bucureștiului. El, fiind medic primar, și-a făcut o echipă, a intrat. Eu am plecat către spital. Eram în mașină, la vreo 5-6 minute de spital, când m-a sunat că au luat foc câmpurile operatorii ce acopereau această pacientă. Nu am fost în echipa operatorie de la bun început. Acest lucru se poate dovedi cu ajutorul camerelor video de la intrarea în spital, din blocul operator, coroborate cu protocoalele de terapie intensivă, pentru că se notează toți timpii de la anestezie”, a spus Mircea Beuran într-o intervenție la TVR.
”În clipa în care au folosit electrocauterul, au simțit miros de priză arsă. Imediat, au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea, au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp, s-a autoaprins de la o scânteie, sau deja mocnea", a explicat Beuran.
Într-o altă intervenție la Antena 3, chirurgul a spus că din cauza faptului că pacienta era polialergică nu s-a putut face câmpul cu o soluție iodată, cum se face de obicei.
”În clipa în care s-a produs acest foc, echipa a căutat diferite mijloace de acoperire a flăcării, iar cineva a adus un vas cu apă să stingă focul. Eu, în momentul acela, nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator. Acest lucru poate fi dovedit de camerele de luat vederi. Când am ajuns, bolnava era deja mutată din sala în care s-a produs incidentul, în altă sală, iar echipa căuta să facă hemostază, adică oprirea sîngerarii. Atunci am apărut și eu, m-am asociat echipei, echipa era socată pentru că a trecut prin acest eveniment. Am intrat, am preluat operația, am finalizat-o. Am contrasemnat și am luat la cunoștință. Parafele mele sunt puse pentru că am luat la cunoștintă și pentru că am terminat operatia", a mai spus Mircea Beuran.
De asemenea, medicul a declarat că nu s-a încercat mușamalizarea incidentului, fiind anunțat managerul spitalului.
"În primul rând, imediat cum s-a terminat actul operator și tot inventarul acesta de gesturi medicale, am anunțat personal managerul spitalului, directorul medical și familia pacientei. Nu s-a căutat să se mușamalizeze nimic. Este un eveniment neplăcut, dar medicul nu a fost implicat cu nimic, pentru că arsura nu este unde a lucrat cu electrocauterul. Este anchetă tehnică care se va face, care să verifice aparatul și modalitatea în care s-a facut aranjamentul de electrochirurgie, pe care nu îl face medicul”.
Deputatul care a dat în vileag incidentul
Teribilul incident a fost anunțat pe Facebook de deputatul USR Emanuel Ungureanu.
„Din spusele asistentelor rezultă faptul că, Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc”, scrie Ungureanu pe Facebook.
El citează mărturiile a două asistente. „Mă aflam pe holul blocului operator auzind țipete și gălăgie, îndreptându-mă către Sala 1 m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o galeata de apă în mână, i-am luat galeata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum și foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul. Am mutat pacientul in sala 2 la solicitarea medicului", este una dintre declarații.
Ungureanu mai precizează că „Inspecția Sanitară de Stat care a fost trimisă în cele din urmă să cerceteze cazul, nu i-a luat nicio declarație chirurgului Beuran cel care a fost mâna 1 pentru această intervenție chirurgicală”.
Ministrul Sănătății a aflat de incident ”pe surse”
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a trimis Corpul de Control la Floreasca, și spune că există ”pericolul mușamalizării acestui caz”. Ministrul a declarat la un post de televiziune că este ”surprinzătoare atitudinea unor chirurgi implicați în acest incident, care refuză să coopereze cu echipele de control”.
El a precizat că a aflat despre ce s-a întâmplat vineri seară „prin surse terțe” și nu de la conducerea spitalului sau secției, lucru pe care l-a calificat drept grav.
„Am aflat de acest incident vineri seara, prin surse terţe. În acest spital care este în subordinea MS s-a întâmplat un incident deosebit de grav, avem o pacientă de 66 de ani în stare critică, după o manevră chirurgicală inexplicabilă (...) care nu s-a semnalat. A trebuit ca ministrul Sănătăţii să afle prin surse terţe. Nu am aflat nici de la conducerea spitalului, nici de la conducerea secţiei, nu ne-au semnalat acest incident deosebit de grav", a spus el la Digi 24.
Costache a precizat că lui Beuran nu i s-a luat nicio declarație deoarece, contactat fiind, a spus că nu poate veni la spital, urmând a se întâmpla acest lucru luni, 30 decembrie, când urmează a avea loc o întâlnire cu medicul Mircea Beuran pentru a analiza situaţia.
„Fiind vorba de un posibil caz de malpraxis, nu putem releva detalii despre acest caz. Luni vor fi luate declaraţii şi domnului profesor Beuran. Este inexplicabil că nu i s-au luat imediat acest declaraţii (...) Nu vreau să arunc piatra înainte de aflarea rezultatului final al anchetei. Aspectele analizate cu atenţie şi vor fi luate toate măsurile conform legii (...) Respectând durerea familiei în faţa dramei acestui caz, vă promit că va fi o anchetă corectă şi fără nicio milă, dar nu putem releva public deocamdată elemente din acest control (...) Din câte am înţeles, familia se va adresa Colegiului Medicilor şi organelor de anchetă aşa că m-aş mira ca acest caz să fie muşamalizat, aşa cum probabil că s-a dorit iniţial", a declarat ministrul Sănătăţii.
Facebook Forum