Linkuri accesibilitate

Profilul dezastrului în administrația locală. Cazul Nasleu - Timișoara


Incendiul din hala de flori a Pieței 700 din centrul Timișoarei i-a oferit lui Dominic Fritz (dreapta) prilejul de a-l demite pe Ion Nasleu.

Un incendiu în hala de flori a Pieței 700 din centrul Timișoarei a fost ultimul argument de care avea nevoie noua putere locală din Timișoara pentru demiterea directorului companiei Piețe S.A., controversatul Ion Nasleu.

ACTUALIZARE La două zile după ce a fost demis de la conducerea Piețe S.A. Timișoara, Ion Nasleu a fost reținut, joi, pe Aeroportul Henri Coandă din București, de unde intenționa să plece în SUA.

Ion Nasleu va fi cercetat sub control judiciar.
Ion Nasleu va fi cercetat sub control judiciar.

Ion Nasleu a fost reținut pentru două acuzații de șantaj. Adus la Timișoara și plasat inițial în arest preventiv 24 de ore, el a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, care au decis să fie cercetat sub control judiciar.

Plângerile au fost depuse de jurnaliștii Dragoș Boța (pressalert.ro) și Iulia Boța (debanat.ro) în urma unor amenințări cu dezvăluiri compromițătoare trimise de Nasleu, pentru a-i determina să nu mai scrie despre el.

Nasleu pretinde că „a fost o glumă”, însă procurorii i-au schimbat încadrarea din „suspect” în „inculpat”. Pentru șantaj, conform art.207 Cod Penal, Ion Nasleu riscă, dacă va fi condamnat, închisoare de la 1 la 5 ani.

***

Fost ofițer SRI și membru al Partidului România Mare, ulterior membru PNL, Ion Nasleu a fost consilierul personal și omul de încredere al fostului primar, Nicolae Robu. Din vara lui 2019 a fost avansat director la Piețe printr-un concurs cu un singur candidat.

Dezvăluirile din aceste zile ale publicației pressalert.ro vorbesc despre lejeritatea cu care Nasleu cheltuia banii publici în interes personal. Printre acuzațiile formulate de jurnaliști sunt folosirea angajaților pentru reparații în apartamentele personale din București și Timișoara, achiziții de uz personal, alimentarea mașinii de serviciu pentru a transporta dus-întors o tânără cucerire de la București, în plină pandemie. Toate acestea s-ar fi făcut în cadrul companiei Piețe S.A. și, după caz, cu acte justificative contrafăcute.

Dincolo de acuze, primarul Dominic Fritz a calificat demiterea ca „un alt pas spre normalitate” și a anunțat că plecarea managerilor care nu performează e inevitabilă, chiar dacă legislația nu permite schimbarea de azi pe mâine:

Nu voi tolera indolența sau folosirea bunurilor publice în scop privat. Nici nu voi accepta o atitudine laxă «las’ că ne vin subvențiile de la primărie». În locul lor avem nevoie de profesioniști care să muncească cu integritate, cu dexteritate managerială și cu dăruire totală pentru comunitate”, a spus Fritz.

Acuzațiile și apărarea

Să dea cu piatra cine a avut mașină de serviciu și nu a folosit-o măcar o dată în interes personal

Corpul de Control al primarului verifică de la începutul săptămânii dezvăluirile pe care doi angajați folosiți în scopuri personale de directorul Nasleu le-au făcut publice, cu înregistrări audio, imagini și documente. O primă evaluare a activității arată că „baronul piețelor”, cum a fost supranumit, a adus o companie profitabilă la pierderi de 4,2 milioane lei și la „dispariții misterioase”de peste 200.000 lei din inventar. În plus, piețele nu au avut parte de investițiile necesare, ceea ce ar fi contribuit la incendiul recent, provocat de instalația electrică suprasolicitată.

Înarmat cu dosare, Nasleu a explicat într-o conferință de presă că disparițiile invocate de primar sunt obiecte care ar fi trebuit casate. Iar achizițiile pentru acasă, cum ar fi dispensere pentru dezinfectant, le-a motivat ca fiind făcute „pentru protecția sănătății angajaților”. Despre călătoria la București în scop sentimental cu mașina companiei, un BMW înmatriculat TM 18 HUC, însoțit de documente fabricate, explicațiile au fost întortochiate și neverosimile. Cumpărăturile de detergent, mâncare pentru câini etc. n-au fost explicate deloc.

Să dea cu piatra cine a avut mașină de serviciu și nu a folosit-o măcar o dată în interes personal”, a afirmat în apărarea sa Ion Nasleu la conferința de presă.

Ion Nasleu
Ion Nasleu

Venitul anual obținut din primărie de Ion Nasleu, conform declarației de avere completate în iunie 2020, era de aproape 14.000 lei în calitate de consilier personal al primarului Robu, 92.000 lei salariu de director, 42.000 lei ca membru CA la compania de salubritate RETIM, 5.000 lei ca președinte CA Piețe S.A.

În total, aproximativ 13.000 de lei pe lună. În 2019 i-a apărut în declarația de avere un apartament în Florida, din care deține jumătate.

Primarul Robu nu se dezice de Nasleu

Niciodată nimeni nu mi-a semnalat că ar fi vreo neregulă, n-am primit nici măcar anonime”, a precizat Nicolae Robu pentru Europa Liberă, considerând că Nasleu a făcut treabă mai bună decât echipele anterioare, „a avut implicare”, iar piețele au mers mai bine cu el director.

Nasleu a lucrat în SRI pe domeniul acesta și cred că mai avea misiuni
Nicolae Robu

Semnalele presei legate de relațiile lui Nasleu cu interlopi care au amenințat cu moartea un jurnalist nu au fost suficiente. „Eu am discutat la vremea aceea cu el și i-am cerut să renunțe – ori ei, ori eu – s-a jurat că nu se mai asociază. Pe de altă parte, Nasleu a lucrat în SRI pe domeniul acesta și cred că mai avea misiuni, ne-a spus Nicolae Robu, care îl aprecia pe fostul ofițer fiindcă „știa multe”.

Concediul de zece zile făcut împreună cu Nasleu în SUA a fost o greșeală – recunoaște fostul primar - și a dăunat imaginii sale în alegeri.

Robu precizează că nu a făcut investiții, fiindcă a primit aviz juridic negativ din cauza statutului de societate comercială a companiei Piețe S.A.

Xenofobie și antisemism

Ion Nasleu s-a remarcat prin declarații publice inadmisibile încă din timpul campaniei pentru alegerile locale, cu atacuri xenofobe și antisemite, mai ales la adresa lui Dominic Fritz, căruia îi distorsiona prenumele de Samuel, atribuindu-i germanului, în batjocură, origine evreiască.

Comunitatea evreilor din Timișoara a reacționat prin președinta Luciana Friedmann considerând „revoltătoare” atitudinea sa:

Cred că este absolut disonant cu spriritul acestui oraş şi sper ca această reacţie firească de respingere să o aibă cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri care înţeleg că nu se poate convieţui prin ură şi dezbinare”.

PNL Timiș a decis să îl dea afară din partid pe Nasleu, iar solicitarea primarului nou instalat de a pleca prin demisie „de onoare” nu a avut ecou.

Episodul recent care a condus la demiterea sa l-a stimulat să propage insulte și amenințări în mass-media: Fritz e primarul-influencer, „un prost”, iar pe Facebook Ion Nasleu a promis că „lupta nu s-a terminat” și a postat agramat Dominic, nici nu ști (sic!) cât ești de mic, cu toate plângerile la DNA, cu toate încercările tale” .

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG