Linkuri accesibilitate

Explicațiile profitului înregistrat de firmele românești în 2020, anul crizei COVID


Deși cifra de afaceri a firmelor a scăzut, profitul societăților în 2020 a urcat.
Deși cifra de afaceri a firmelor a scăzut, profitul societăților în 2020 a urcat.

Cu toate că au fost obligate să-și reducă activitatea din cauza restricțiilor, firmele din România au reușit să obțină, în ansamblu, un profit mai mare decât în anul precedent. Explicația specialiștilor este că administratorii au făcut economii și nu au mai realizat investiții.

În 2020, an de pandemie și restricții inclusiv economice, companiile românești au fost mai profitabile decât erau înainte de COVID-19, așa cum reiese dintr-o analiză realizată de termene.ro.

„Profitul a crescut de la 88 de miliarde lei în anul 2019, la peste 98 miliarde lei în anul 2020. Profitabilitatea a crescut de la 5,85% în anul 2019 la 6,57% în anul 2020, analizând companiile care au depus situațiile financiare în perioada 2018-2020”, se precizează în analiză. În România, sunt înregistrate în jur de 1,5 milioane de societăți comerciale, conform datelor Oficiului Național pentru Registrul Comerțului.

Explicațiile profitului

Specialiștii în economie spun că există mai multe explicații pentru această situație:

  • Chibzuința

„Nu s-au mai făcut cheltuieli riscante, nesăbuite, toți administratorii au încercat să limiteze cheltuielile în perioada asta pentru că nimeni nu știa cât va dura criza, nici acum nu se știe dacă s-a terminat”, a precizat pentru Europa Liberă analistul financiar Robert Parfene.

  • Disponibilizările

„Acesta a fost un alt mod prin care companiile și-au eficientizat activitatea- reducerea numărului de angajați. Dacă la finalul anului 2019 mediul privat din România avea aproximativ 3,31 milioane de angajați, la finalul anului 2020 numărul acestora a scăzut la 3,25 milioane de angajați, mai puțini cu peste 63.000 de persoane”, arată analiza termene.ro. „Nu doar sectorul Horeca a făcut disponibilizări, știu și farmacii care aveau patru farmaciști și au renunțat la unul, pentru că administratorii se temeau că o să le scadă vânzările”, spune Robert Parfene.

  • Evitarea investițiilor în dezvoltare

„Administratorii au preferat să țină banii în conturi și să nu se lanseze în noi investiții”, este un alt motiv al profitului raportat de societățile din România în opinia lui Robert Parfene.

Și acest lucru este demonstrat statistic. „Cifra de afaceri obținută la nivelul mediului de afaceri a înregistrat în pandemie o scădere de aproximativ 1,7%, de la peste 1.518 miliarde de lei în anul 2019, la 1.492 de miliarde de lei în anul 2020”, potrivit studiului realizat de termene.ro, analiză care ia în calcul toate companiile care au depus situațiile financiare în perioada 2018-2020.

  • Experiența

Afacerile devin mai profitabile atunci când sunt mai predictibile. „Este evident faptul că anul 2020 a eficientizat activitatea mediului privat. Criza din anul 2008-2009 a creat mediului de afaceri românesc anticorpii necesari unei reacții mult mai bune când acesta s-a lovit de situația anului 2020”, susține și Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro.

Însă, acesta atrage atenția că profitul mai mare în timp de criză poate să devină pierdere din cauza inflației. „Pe scurt, o inflație de 5% înseamnă că ce se putea cumpăra cu 100 lei în anul 2019 costă 105 lei în anul 2020. Astfel, la același produs vândut, o companie înregistrează un venit mai mare în anul 2020 comparativ cu anul 2019, lucru care poate da o falsă impresie de creștere. Astfel, în cazul de față, dacă se iau în calcul valori constante - excluzând, așadar, efectele inflației - scăderea înregistrată în anul 2020 comparativ cu anul 2019 este una chiar mai ridicată”, mai spune acesta.

IT-ul a dat tonul

Industria IT a fost în anul pandemiei unul dintre principalele motoare ale economiei românești și a devenit chiar mai profitabilă în timpul pandemie.

Conform datelor obținute și prelucrate de termene.ro, în anul 2019, veniturile generate de companiile care activează în industria IT s-au situat în jurul valorii de 32,3 miliarde lei pe când în anul 2020, valoarea acestora a depășit 33,1 miliarde lei, o creștere cu peste 2,5%.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG