Linkuri accesibilitate

Cu ce program de guvernare merge Dacian Cioloș în Parlament


Dacian Cioloș l-a propus pe Dan Barna pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe

Decalarea anului şcolar cu recuperare în perioada verii, accesul în mall-uri în weekend doar cu certificat verde și sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare sunt câteva dintre măsurile propuse de USR în programul de guvernare.

USR a publicat duminică seară programul de guvernare care va fi prezentat în Parlament. Acest program mai prevede și eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a depus luni lista de miniștri și programul de guvernare în Parlament.

UPDATE Potrivit unor surse politice consultate de Europa Liberă, audierile miniștrilor propuși în cabinetul Cioloș vor avea loc marți. Aceleași surse au declarat că miercuri ar putea fi votul în plenul celor două Camere ale Parlamentului.

USR vrea o serie de „măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei”, unele având termen de implementare „imediat”, altele fiind pe termen scurt sau mediu.

Guvernul „va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”, susține USR.

„Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-newsurile - toate au contribuit la un cocktail exploziv. Guvernul sprijinit de noi va trebui să repună politica publică pe baze ştiinţifice şi raţionale şi să aibă curajul de a sancţiona refuzul de vaccinare şi de a lua toate măsurile ca cei vaccinaţi să revină la o stare normală a lucrurilor”, se arată în programul e guvernare publicat de USR.

Cine face parte din guvernul propus de Dacian Cioloș
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:38 0:00

Consultă aici Programul de guvernare al USR

Printre măsurile propuse pentru decongestionarea sistemului sanitar sunt:

 • „Urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai”
 • Limitarea evenimentelor sociale şi a activităţilor neesenţiale în spaţiu public închis „în funcţie de evoluţia valului pandemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde”.
 • Limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis precum pelerinaje, evenimente sportive, culturale

Pentru sistemul de educație:

 • „Decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii;
 • Revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor” cu excepţia învăţământului preşcolar şi primar, care ar urma să continue în format fizic.
 • Reluarea testării în şcoli prin „testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact”

Acces doar cu certificat verde în restaurante și cinematografe

În ceea ce priveşte restricţiile, guvernul propus de Dacian Cioloş susţine, în programul e guvernare, ca accesul în spaţii închise considerate neesenţiale , cum ar fi restaurante sau cinematografe doar cu certificat verde, iar acces în mall-uri în week-end să fie posibil doar cu certificat verde.

Ridicarea restricțiilor, corelată cu rata de incidență de de vaccinare

 • Măsurile de ridicare a restricţiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de incidenţă şi cu rata de vaccinare de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale.
 • Măsurile de prevenţie sunt proporţionale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauţii mai mari pentru activităţi cu număr mare de participanţi şi cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunţile, botezurile şi mai mici pentru activităţi cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferinţele, slujbele religioase cu număr redus de participanţi, evenimente culturale).
 • Şcolile au prioritate, învăţământul preşcolar, primar şi pentru clasele terminale rămâne cu prezenţă fizică indiferent de incidenţă, iar pentru restul claselor trece online la incidenţă peste 6, cu excepţia situaţiilor în care un procent semnificativ din populaţia de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccinată (peste 70%) şi peste 90% din cadrele didactice ale şcolii respective sunt vaccinate, situaţie în care se permite funcţionarea cu prezenţă fizică a tuturor claselor.

Măsuri pe termen mediu şi lung:

 • Decuplarea deciziilor privind sănătatea publică de factorul politic
 • Transparentizarea informaţiilor privind: achiziţia de vaccinuri, numărul angajaţilor din sistemul de sănătate şi educaţie vaccinaţi - la nivel de unitate sanitară sau şcolară; numărul de persoane infectate/internate/decedate dintre persoanele vaccinate şi nevaccinate - la nivel de judeţ, dar şi un „pact naţional” pentru vaccinare cu invitarea tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societăţii civile şi cultelor
 • Utilizarea certificatului sanitar pentru accesul la muncă a tuturor angajaţilor din sistemul public şi pentru cei din sistemul privat care intră în contact cu publicul, mergând până la suspendarea / întreruperea contractului de muncă în caz de refuz
 • Creşterea accesului la testare
 • Asigurarea finanţării corespunzătoare a spitalelor şi „suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienţilor covid, disponibil gratuit”

De asemenea, documentul publicat de USR prevede „sancţiuni pentru medicii care răspândesc în spaţiul public mesaje antivaccinare”, precum şi „eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate”, măsuri care ar urma a fi implementate în următoarele săptămâni.

USR susţine de asemenea ca măsură de gestionare a crizei sanitare, implicarea societăţii civile în promovarea vaccinării, prin crearea unui fond din care să fie finanţate proiecte de promovare a vaccinării în comunităţile cu rată redusă de vaccinare şi alocarea de resurse bugetare, prin SGG, pentru utilizare de către CNCAV, în vederea finanţării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenţei la vaccinare.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani ai carierei. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG