Linkuri accesibilitate

Programul „Casa Verde” 2023 reîncepe. 25.000 de beneficiari urmează să selecteze instalatorul


Marți, 23 ianuarie, se reia Programul „Casa Verde” 2023, blocat în septembrie din cauza unei contestații depuse de un instalator.
Marți, 23 ianuarie, se reia Programul „Casa Verde” 2023, blocat în septembrie din cauza unei contestații depuse de un instalator.

Aplicaţia Programului Casa Verde Fotovoltaice se va debloca marți dimineața, a anunțat Administrația Fondului de Mediu. Aproximativ 25.000 de beneficiari trebuie să selecteze instalatorul în termen de 90 de zile.

„Aplicaţia Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională – Casa Verde Fotovoltaice se va debloca începând cu data de 23.01.2024, ora 10.00”, transmite Adminsitraţia Fondului pentru Mediu.

Astfel, solicitanţii care nu au selectat încă un instalator până la data suspendării Programului, au la dispoziţie un termen de maximum 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de AFM la adresa www.afm.ro. În această situaţie sunt aproximativ 25.000 de beneficiari.

„În cel mai scurt timp, 90.000 de gospodării din România vor beneficia de o factură mai mică pentru curentul electric”, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Dacă adăugăm cei aproximativ 100.000 de potenţiali beneficiari din ediţia din 2024 a programului, când avem un buget record de 2 miliarde lei, dar şi alte programe de finanţare de la nivelul Guvernului, putem spune că, într-adevăr, 2024 va fi anul prosumatorilor în România”, a mai spus Fechet.

Programul Casa Verde oferă finanțare de 20.000 de lei per proiect pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Programul „Casa Verde” de anul trecut a fost suspendat din septembrie până în decembrie 2023, în urma unei contestații în justiție depusă de o firmă de instalare. Aceasta reclama că a fost exclusă de pe lista instalatorilor prin nerespectarea procedurilor.

În noiembrie, compania care a contestat procedura de validare a fost de acord să renunțe la proces dacă se va organiza o nouă sesiune de validare a instalatorilor.

Odată cu noua sesiune de validare, societatea a renunțat la procesul intentat Administrației Fondului de Mediu (AFM).

Pe lângă Casa Verde, în 2024 apare un nou proiect de finanțare a panourilor fotovoltaice gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Ministrul Adrian Câciu a spus că finanțarea prin acest program poate ajunge și la 25.000 de lei, în funcție de puterea electrică instalată. Sunt prevăzute sume separate pentru panouri, pe de o parte, și pentru baterii, de cealaltă parte.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG