Linkuri accesibilitate

Programul „Noua Casă” continuă în 2024 cu un plafon de garanții de 1 miliard de lei


Ministerul Finanţelor anunţă că programul „Noua Casă” va continua în 2024, cu un plafon de garanții de un miliard de lei.
Ministerul Finanţelor anunţă că programul „Noua Casă” va continua în 2024, cu un plafon de garanții de un miliard de lei.

Ministerul Finanţelor anunţă că programul „Noua Casă” va continua în 2024, cu un plafon de garanții de un miliard de lei. Programul este destinat persoanelor fizice care doresc să cumpere o locuință prin credit bancar garantatde stat. Anul trecut au fost acordate aproape 2.000 de garanții.

Ministerul Finanțelor (MF) transmite că inițiativa programul are ca scop susținerea pieței imobiliare și a creditelor ipotecare:

„Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români”, transmite într-un comunicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.

Din momentul lansării Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, care au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casă” a fost aprobat în anul 2020 sub o formă îmbunătățită care să permită cumpărarea unor locuințe mai spațioase, transmite ministerul Finanțelor.

În anul 2023, precizează MF, au fost acordate în total aproape 2.000 de garanții în valoare totală de aproape 250 de milioane de lei, cu o valoare a creditelor de aproape 490 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor susține că programul „Noua Casă” a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, iar majoritatea finanțărilor au fost solicitate pentru apartamente de 50-100 metri pătrați, la preţuri între 50.000 – 100.000 euro.

Ministerul Finanțelor a publicat și un ghid complet pentru cei interesați să își cumpere o locuință folosindu-se de acest program.

Finanțările pentru „Noua Casă 2024” se acordă în lei, pot fi folosite pentru cumpărarea unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:

  • 66.500 euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro - pentru locuinţe al căror preţ este de maxim 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Durata maximă a creditelor acordate este de 30 de ani, dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Alte costuri suportate de beneficiari sunt comisioanele pentru fondul de garantare, prima de asigurare a imobilului, taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG