Linkuri accesibilitate

Programul oficial al Papei Francisc în România - beatificarea a șapte episcopi greco-catolici la Blaj, primit și condus de Iohannis (VIDEO)


Beatificarea martirilor greco-catolici - „Împlinirea unor așteptări și profeții”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Beatificarea martirilor greco-catolici - „Împlinirea unor așteptări și profeții”

Programul oficial al viztei Papei Francisc în România, care a fost dat publicității de Administrația prezidențială, confirmă slujba de beatificare a șapte episcopi greco-catolici, pe Câmpia Libertății de la Blaj, duminică, 2 iunie. Cei șapte episcopi martiri au fost uciși în timpul prigoanei comuniste. Beatificarea lor, oficiată de Suvernaul Pontif, va fi punctul central al vizitei.

Papa Francisc vine în România la invitației lui Klaus Iohannis, lansată încă din 2015. Vizita în România a capului Bisericii Catolice este diferită de cea din 1999, a Papei Ioan Paul al II lea. La acea vreme, Ioan Paul al II lea a venit la invitația oficială a președintelui și a premierului - este vorba despre Emil Constantinescu și Radu Vasile -, dublată de slujbe comune oficiate alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. Dimensiunea istorică a vizitei din 1999 a fost dată și de prima vizită a unui papă pe tărâmul unei țări majoritar ortodoxe, iar ecumenismul a fost principalul mesaj al întâlnirii.

De data aceasta, după programul oficial, se întrevede o vizită care conține o componentă diplomatică în prima zi - când sunt prevăzute întrevederi ale Sanctității Sale cu președintele Iohannis, cu premierul Dăncilă și cu Patriarhul BOR, Daniel Ciobotea. Toate celelalte momente ale vizitei papale sunt dedicate exclusiv unor slujbe catolice și întâlnirilor cu enoriașii care aparțin de Vatican.

Președintele Klaus Iohannis îl va întâmpina pe Papa Francisc, va avea întâlniri cu Suveranul Pontif la Cotroceni și îl va conduce, la plecarea din România, pe aeroportul din Sibiu.

Revenind la beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici uciși de prigoana comunistă, să amintim că este vorba despre episcopii Vasile Aftenie (mort în 1950, în timpul anchetei Securității), Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu și Tit Liviu Chinezu (uciși în închisoarea de la Sighet în 1952, 1953, respectiv 1955), Ioan Bălan (mort în 1959, pe când era închis cu domiciliu obligatoriu la mănăstirea Ciorogârla), Alexandru Rusu (ucis în 1963, în închisoarea din Gherla unde ispășea o condamnare pe viață pentru „înaltă trădare”) și Cardinal Iuliu Hossu (mort în 1970 la spitalul Colentina, fiind adus acolo de la mănăstirea Căldărușani unde era cu domiciliu obligatoriu). Cauza beatificării celor șapte a fost deschisă în urmă cu 25 ani, fiind încheiată recent cu concluzia că au fost uciși din ură față de credință.

  • Programul vizitei apostolice a Papei în România prevede vineri, 31 mai, o vizită de curtoazie la Cotroceni, la președintele Iohannis, și o întâlnire, tot la Cotroceni, cu premierul Dăncilă. Urmează o întâlnire private cu Patriarhul Daniel și apoi cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, precum și o rugăciune la Catredrala Mântuirii Neamului. Vineri după-amiază, Papa va săvârși liturghia la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București.
  • Sâmbătă, 1 iunie, Papa Francisc va celebra dimineața liturghia pentru comunitatea romano-catolică maghiară la Sanctuarul din Șumuleu Ciuc, important loc de pelerinaj catolic în Ardeal. După-amiaza se va întâlni la Iași cu importanta comunitate romano-catolică românească din Moldova.
  • Duminică, 2 iunie, Papa va celebra liturghia pe Câmpia Libertății din Blaj, lângă catedrala greco-catolică „Sfânta Treime”, ocazie cu care va avea loc ceremonia de beatificare a celor șapte episcopi martiri greco-catolici. După-amiaza, Papa Francisc va întâlni comunitatea romă din Blaj. Urmează să plece din România duminică după-amiază, de pe aeroportul din Sibiu.
XS
SM
MD
LG