Linkuri accesibilitate

VIDEO Firea vrea ca mașinile poluante să fie interzise în centrul Bucureștiului, iar cele din provincie să plătească taxă de intrare


Primarul general al capitalei, Gabriela Firea, a pus în dezbatere publică o serie de măsuri restrictive pentru accesul mașinilor în București și în centrul orașului. Criteriile principle sunt: norma de poluare și județul în care vehiculul este înmatriculat.

Ce prevede proiectul propus de Gabriela Firea:

  1. Accesul mașinilor în oraș din afara Bucureștiului și județului Ilfov se va face numai contra unei taxe de 10 lei / zi sau 1.900 lei / an.

  2. Mașinile cu normă de poluare mai joasă de Euro 3 (non-Euro, Euro 1 sau Euro 2), indiferent de județul de înmatriculare, nu vor mai avea acces în centrul orașului.

  3. Mașinile cu normă de poluare Euro 3 vor putea circula în centrul Bucureștiului numai contra unei taxe de 75 lei / lună sau 900 lei / an.

  4. Circulația cu încălcarea acestor prevederi va reprezenta contravenție sancționată cu amendă între 1.500 și 2.000 lei.

  5. Monitorizarea respectării normelor va fi asigurată de 58 de camere video de supraveghere în zona centrală și alte 146 de camere pentru restul orașului.

  6. Zona centrală a Bucureștiului este definită între următoarele repere: P-ța Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ștefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - /bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Șincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - bd. Mărășești - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertății - Calea 13 Septembrie - str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzești - P-ța Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

”Cel mai important factor de poluare este circulația auto sufocantă, iar numărul de autoturisme crește exponențial. În zona București-Ilfov sunt înmatriculate 1,6 milioane de mașini. La prima vedere pot sa pară măsuri dure, dar sunt insuficiente pentru gradul de poluare. (...) Bucureștiul a ajuns pe un nedorit loc 6 in topul celor mai poluate orașe din Europa, iar România se află, începând cu anul 2011, în procedură de infringement. A constata acest lucru și a nu face nimic înseamnă că suntem inconștienți”, arată Gabriela Firea în motivarea acestui demers.

Reacțiile

În replică, Nicușor Dan, fost candidat la Primăria Bucureștiului, afirmă pe pagina sa de Facebook că „Măsurile propuse azi sunt un nou gest de imagine, cu impact nesemnificativ atât asupra traficului cât și asupra poluării. Adevăratele măsuri pentru reducerea traficului și a poluării sunt: șoseaua de centură, parcările "Park and Ride", o strategie de management a locurilor de parcare pentru tot orașul, un adevărat sistem de management al traficului, benzi unice pentru transportul în comun”.

Și consilierul general PNL, Ciprian Ciucu, a luat poziție față de proiect anunțând că sprijină măsurile propuse de Firea.

„„Masurile pe care le anunţă Gabriela Firea azi sunt exact măsurile pe care trebuia să le ia după mai bine de 3 ani de mandat. Sunt genul de măsuri cu caracter restrictiv care se iau la sfârşit, după ce ai creat alternativele: transport comun decent şi de încredere, transport alternativ, parcări la intrarea în oraş, şosea de centură şamd. Este vorba de acele măsuri mai complicate, mai grele, proiecte de infrastructura care nu sunt la îndemâna acestui primar incompetent. Cu toate acestea, voi susţine aceste măsuri, chiar dacă pune carul înaintea boilor, pentru că situaţia este extrem de periculoasă pentru sănătatea bucureştenilor”, a anunţat Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG