Linkuri accesibilitate

Proiect susținut de PSD: firmele să fie obligate să dea angajaților cel puțin 7,5% din profitul net


Mediul de afaceri reclamă faptul că nu a fost consultat înainte de a se veni cu un astfel de proiect, considerat populist, în Parlament.

Proiectul a fost inițiat de deputatul independent Adrian Dohotaru, dar s-au alăturat patru deputați PSD printre care și liderul grupului din Camera Deputaților. Inițiativa propune ca firmele cu peste zece angajați să fie obligate să dea anual angajaților 7,5% din profitul net, dar procentul poate urca până la 25%. Reprezentanții mediului de afaceri și analiștii financiari consideră că proiectul nu are șanse să fie adoptat.

Legislația actuală oferă posibilitatea de a repartiza o parte din profit către angajați doar pentru societățile la care statul este acționar unic sau în care deține controlul. Cota maximă este în limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat de compania respectivă.

Deputații care au inițiat legea vor ca toate firmele, private sau de stat, cu peste zece angajați să fie obligate însă să acorde o parte din profit către angajați.

Prezenta lege instituie obligația de participare la profit pentru toate companiile. Chiar dacă nu în toate statele membre ale Uniunii Europene există legi care să instituie această obligație, participarea la profit fiind stabilită prin acordul partenerilor sociali, considerăm că în condițiile unui dialog social extrem de redus și fragil, ca cel din România, o asemenea obligativitate se impune”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit inițiatorilor, la nivelul Uniunii Europene, partiparea la profit se regăsește în 30% dintre unitățile economice cu peste 10 angajați, în timp ce 13% dintre angajații europeni beneficiază de diverse scheme de participare la profit.

Participarea la profit reprezintă un instrument care stimulează fidelitatea angajaților, îmbunătățind astfel productivitatea și performanța companiilor”, susțin cei cinci deputați care au inițiat proiectul. Printre aceștia se află Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Roxana Mânzatu, fost vicepreședinte PSD și ministru al Fondurilor Europene, și deputatul PSD Florin Manole.

Deși proiectul aduce modificări legii 227/2015 privind Codul Fiscal, cei cinci deputați au scris eronat în textul legii că se modifică legea 127/2015.

Ce propun deputații

  • Din profitul net realizat pentru un anumit exercițiu financiar, conform situațiilor financiare anuale aprobate, angajatorul are obligația de a distribui salariaților, cu titlul de participare la profit, suplimentar salariului și celorlalte drepturi bănești prevăzute de lege și de contractele individuale de muncă aplicabile, o parte din acel profit net realizat.
  • De participarea la profit beneficiază numai salariații care au vechime de minimum 12 luni în relația de muncă cu acel angajator, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului de muncă
  • Partea din profitul net realizat care se alocă participării la profit a salariaților este de 7.5% din profitul net realizat.
  • Prin contractele colective de muncă aplicabile se poate stabili o cotă procentuală diferită, dar care nu poate să fie mai mică de 7,5% și nici mai mare de 25%.

Președintele Comisiei de Muncă:Angajații din privat să fie mai atenți ce se întâmplă cu profitul

Adrian Solomon, președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, susține că nu s-a discutat cu mediul de afaceri înainte de a fi propusă o astfel de inițiativă.

O să vedem dacă România e pregătită pentru un astfel de pas. E o practică generalizată în Europa Occidentală. Munca în România reprezintă cea mai scăzută pondere în PIB, de 40%, în vreme ce în țări mai dezvoltare, precum Franța, Germania, urcă de la 50 spre 56%. Capitalul acolo reprezintă 42%, iar la noi 52% din PIB. E momentul să dăm instrumente în mediul privat care să cointereseze angajații să participe la un profit mai mare și să fie mai atenți ce se întâmplă cu societatea pentru ca să nu mai fie externalizate profiturile prin costurile de transfer, cum se întâmplă cu multe multinaționale din România”, a declarat Adrian Solomon pentru Europa Liberă.

Deputatul a adăugat că, din experiența sa politică, știe că atunci când se „sperie patronatele, o lege trece foarte greu prin Parlament”.

Trebuie să facem ideea digerabilă pentru mediul privat. Aceste plăți nu mai sunt purtătoare de contribuții pentru sănătate și pentru asigurări sociale, poartă doar impozitul pe venit. Avem cei mai prost plătiți angajați din Uniunea Europeană, cea mai rată de sărăcie, trebuie să facem ceva, nu putem numai să contemplăm. Trebuie să propunem cu curaj”, a adăugat Adrian Solomon.

Parlamentarul a atacat practicile multinaționelelor, despre care spune că își repatriază profitul în detrimentul angajaților.

Adrian Bența, consultant fiscal: Un proiect foarte populist, o încălcare a dreptului de proprietate

Consultantul fiscal critică proiectul de lege despre care spune că este populist și poate avea efecte negative pentru angajați, dar și pentru angajatori.

Un proiect foarte populist, pe sistemul să le dăm bani, dar să plătească alții. Este o încălcare a dreptului de proprietate deținut de proprietarul companiei asupra dividendelor. Se pune problema dacă firma are pierdere, salariații suportă pierderea respectivă? Mai e o problemă de responsabilitate în general, salariații făcând activități independente nu au responsabilitate față de terți, responsabilitatea o are administratorul societății. O astfel de participare la profit nu este recompensată și cu obligațiile pe măsura participării la profit”, a explicat Adrian Bența pentru Europa Liberă.

Proiectul prevede ca pentru suma încasată de angajați din profit să nu fie plătite contribuțiile de sănătate și pentru asigurări sociale.

O să fie o formă de optimizare legală, toată lumea va micșora salariile la nivelul minim pe economie, iar diferența se va regăsi sub formă de dividende din profit. Dacă vor scoate CAS și CASS de la impozitarea acestor sume, atunci toți angajații vor fi plătiți cu salariul minim pe economie”, crede consultantul fiscal.

Dragoș Anastasiu: E o glumă electorală. Obligativitatea ar fi unică în Europa

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană a declarat pentru Europa Liberă că parlamentarii ar trebui să se consulte cu mediul de afaceri înainte de a veni cu astfel de propuneri în Parlament. Potrivit acestuia, propunerea poate să fie bună, dar în anumite condiții și nu în forma propusă de senatorii independenți și de deputatul Adrian Dohotaru.

Ideea de participare a angajaților la profit nu este nouă și nu este nici proastă. E o chestiune care motivează oamenii, suntem mulți care practicăm un sistem de bonusare pentru angajații noștri. Când vorbim de obligativitate cred că intrăm într-o zonă unică în Europa dacă nu în lume. Eu nu îmi imaginez nici constituțional cum poți să obligi să se întâmple lucrurile acestea, inițiatorii nu cred că știu cum funcționează un business, sau nu citesc cu mare atenție Constituția, sau sunt super populiști. Sună bine așa, mai e puțin și sunt alegeri. O idee bună aplicată prost. Noi practicăm participarea angajaților la profit, dar nu obligatoriu”, a explicat Dragoș Anastasiu pentru Europa Liberă.

Omul de afaceri susține că nu înțelege cum a fost calculat procentul de 7,5% care este trecut în proiectul de lege.

Sunt niște aberații pe care niște oameni care nu prea știu cum funcționează afacerile sau din populism le aruncă în Parlament. Nu s-au consultat cu mediul de afaceri, e o glumă electorală” a subliniat Dragoș Anastasiu.

Recomandarea acestuia pentru parlamentari este ca înainte să vină cu astfel de inițiative legislative să le discute și să existe o consultare cu mediul de afaceri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG