PSD și PNL au decis să respingă urgent în Camera Deputaților o inițiativă a UDMR care prevedea că autoritățile locale au obligația să folosească în comunitățile unde o minoritate națională are peste 20% limba minorității respective. Demersul vine după atacul lansat săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis la adresa PSD, social-democrații fiind acuzați că au făcut un troc cu UDMR pentru adoptarea tacită a legii privind autonomia Ținutului Secuiesc. Articolul din proiectul UDMR a fost votat însă în Parlament în 2018, inclusiv de cei de la PNL, și făcea parte din Codul Administrativ, care a picat la vremea respectivă la Curtea Constituțională, dar nu din cauza acestei prevederi.
Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților s-a reunit astăzi și, la propunerea PSD, a decis ca proiectul UDMR să fie introdus urgent pe ordinea de zi și să primească un vot negativ miercuri la ședința de plen. Proiectul fusese adoptat tacit de Senat la începutul lunii aprilie, iar în comisia juridică reprezentanții PSD au votat în favoarea acestei inițiative.
La articolul 94 din inițiativa UDMR se prevede că:
- „În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoarea de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, Inspectoratele Județene ale Poliției Române, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”
Prevederea nu reprezintă însă o noutate pentru Parlament, ea fiind votată în iunie 2018 de social-democrați, chiar și de unii reprezentanți ai PNL.
Formularea se regăsește într-o formă identică în Codul Administrativ adoptat de Camera Deputaților în iunie 2018. Președintele Comisiei care a elaborat Codul Administrativ a fost Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD și al Camerei Deputaților.
Președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională în iulie 2018 Codul Administrativ votat în Parlament. În sesizarea președintelui se face referire și la articolul 94 din Codul Administrativ, cel privind folosirea limbii minorităților naționale.
Curtea Constituțională a decis în noiembrie 2018 că forma votată în Parlament nu este constituțională. În vara lui 2019, guvernul Dăncilă a dat o Ordonanță de Urgență care modifica formularea legată de autoritățile locale. Deosebirea constă în faptul că în loc de „au obligația”, apare „asigură”.
Față de forma adoptată de Camera Deputaților în vara lui 2018, UDMR a introdus în noul proiect de lege și posibilitatea arborării steagului Ținutului Secuiesc pe clădirile oficiale.
Korodi Attila: „Dezbaterea a fost otrăvită de Klaus Iohannis"
Reprezentanții UDMR susțin că parlamentarii resping acum pe bandă rulantă inițiativele Uniunii din cauza fricii și pentru a nu fi acuzați că votează împotriva intereselor României.
„După ce președintele, iresponsabil, trimite tot spectrul politic într-o dezbatere acidă, irațională împotriva unei comunități, parlamentarii se pliază pe evitarea unor situații în care ei pot să fie catalogați ca și trădători. Klaus Iohannis a aruncat dezbaterile publice despre comunitățile minoritare cu 25 de ani în urmă. Toată dezbaterea a fost otrăvită de către președintele Iohannis”, a declarat pentru Europa Liberă deputatul UDMR, Korodi Attila.
Potrivit acestuia, nu a existat vreun troc cu PSD în privința acestui proiect legislativ, dar tema este folosită de Klaus Iohannis și PNL pentru a câștiga capital electoral.
„PNL nu mai are în dezbaterea publică argumente proactive de a capta atenția electoratului și atunci, după ce Iohannis a mers pe un discurs naționalist de anii 90, PNL crede că aceasta va fi și șansa de a se revigora. Mesajul lui Klaus Iohannis a fost perceput ca o jignire de către comunitatea maghiară, ca o stigmatizare. E o problema mare în comunitatea maghiară, care se simte jignită pentru ce s-a întâmplat și președintele trebuie să își asume”, a spus deputatul UDMR.
Lider grup PNL: „Respingem proiectele care cer enclavizare și federalizare”
Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a cerut de la sfârșitul săptămânii trecute ca acest proiect legislativ să fie respins, după ce a trecut tacit de Senat.
„Parlamentarii români fac ceea ce trebuie pentru că nu pot lăsa în Parlament proiecte de lege care înseamnă enclavizare și federalizare. Proiectele astea de federalizare și enclavizare le-au depus cei de la UDMR care au interesul să aibă niște legi în perspectiva Trianonului”, a fost poziția deputatului liberal.
Florin Roman îi acuză pe cei de la PSD și UDMR că au făcut o înțelegere pentru votarea acestei legi.
Lider grup PSD: „Iohannis a făcut cea mai mare manipulare din ultimii 30 de ani”
Social-democrații critică ieșirile președintelui Klaus Iohannis pe tema proiectelor UDMR din Parlament, susținând că acestea oricum erau respinse. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a precizat că social-democrații vor respinge acest proiect de lege că să scape cât mai repede de acest tip de subiect.
„Cea mai mare manipulare din ultimii 30 de ani este ce a făcut președintele Iohannis. Pur și simplu e un proiect care a atras atenția publică foarte mult, dar o e temă pe care cei de la PNL o folosesc pentru a acoperi incompetența și corupția din Guvern. E o temă naționalistă prin care PNL încearcă să iasă din corzi, PNL e în cădere liberă. Știm că președintele a dezinformat în mod intenționat”, a susținut Simonis.
Acesta a recunoscut că social-democrații au votat în Comisia Juridică din Senat proiectul depus de UDMR, dar a completat că PSD dorea să respingă acest proiect în Camera Deputaților.
„Să revenim la adevăratele probleme, de ce suntem singura țară care exportăm forță de muncă în zone roșii, de ce pentru un milion de oameni care sunt în șomaj nimeni nu are nicio soluție pentru ei, de ce se cumpără materiale medicale la prețuri exorbitante, de ce am ajuns să fim comparați cu Columbia și Bangladesh. Cu cât vom respinge mai repede aceste legi, guvernul va trebui să explice de ce se întâmplă aceste lucruri”, a afirmat social-democratul.
Iohannis: Nu putem să nu vedem cum PSD promovează legi care duc la autonomia Ținutului Secuiesc
Președintele a criticat astăzi proiectul UDMR, dar și pe social-democrați. Klaus Iohannis a subliniat că nu se poate să nu se vadă cum PSD promovează anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc.
Nu voi tolera apariția unor astfel de legi. Eu nu am nici un fel de probleme cu persoanele de etnie maghiară, am avut mulți colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni harnici care își văd de ale lor. Problema pe care o am e cu politicienii, în principal cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. E surprinzător și supărător”, a fost mesajul președintelui Iohannis.
Proiectul UDMR urmează să primească un vot negativ în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, iar miercuri o să fie respins în plen.
Facebook Forum