Linkuri accesibilitate

Proiectul „candidat unic anti-PSD”. Cum se împacă favoriții Opoziției pentru primărie


Vlad Voiculescu, Nicușor Dan și Ciprian Ciucu concurează pentru a fi candidatul unic împotriva PSD la Primăria Capitalei.
Vlad Voiculescu, Nicușor Dan și Ciprian Ciucu concurează pentru a fi candidatul unic împotriva PSD la Primăria Capitalei.

Favoriții momentului din partea PNL, USR și PLUS pentru primăria Capitalei sunt cu toții de acord că, în condițiile unui singur tur la alegerile locale, Opoziția trebuie să vină cu un candidat unic împotriva PSD, așa cum s-a întâmplat la Budapesta. Cum va fi produs el este încă dezbătut – prin alegeri primare publice sau printr-un sondaj agreat de toate trei părțile. Nicușor Dan se simte dezavantajat de alegerile preliminare organizate de partidele mari, în timp ce Ciprian Ciucu speră că favoritul USR va renunța la atitudinea „dați-vă la o parte, eu sunt cel mai bun”.

Evitarea fragmentării opoziției la alegerile locale din vara anului 2020, care deocamdată sunt prevăzute să se desfășoare într-un singur tur, pe sistemul primul clasat ia primăria, este unul dintre marile obiective comune ale PNL, USR și PLUS. Cel puțin la București, dacă nu și în alte mari orașe, este nevoie de un candidat unic, susținut la comun de opoziție, împotriva celui al PSD, spun trei dintre oamenii care sunt vehiculați sau implicați în lupta pentru candidatura la primăria București.

Lucrurile nu sunt încă tranșate la nivel de partide. Dan Barna și Ludovic Orban s-au întâlnit marți și au ieșit cu poziții ușor diferite despre frontul comun pentru candidați unici anti-PSD.

„E important ca în marile orașe unde avem primari PSD să avem un candidat unic al opoziției. În perioada următoare vom purta negocieri pentru a găsi cele mai bune mecanisme pentru a găsi acel candidat care să aibă suport în București”, a spus Barna.

Orban a vorbit însă doar de o „nonbeligeranță între formațiunile noastre politice, în perspectiva alegerilor locale”: E prematur să abordăm acest subiect, abia s-au terminat alegerile prezidențiale”.

Ciprian Ciucu, președintele PNL sector 6, consideră că „valul” pe care se află acum PNL, după câștigarea europarlamentarelor și prezidențialelor, nu ar trebui să schimbe datele problemei. „Cred că este nevoie de un candidat unic la PMB și este nevoie de candidați unici la primăriile de sector, pe poziții negociate între partide. Se pot negocia variante diverse, inclusiv pe primari și viceprimari de sectoare, să găsim o soluție politică OK pentru toată lumea, dar care să aibă ca principal criteriu competența oamenilor pe care îi propunem pentru a-i susține la aceste alegeri”, spune Ciprian Ciucu, pentru Europa Liberă.

Liberalul spune că PNL va lua în lunile decembrie-ianuarie deciziile cu privire la propriii candidați pentru primăriile bucureștene, pentru că în negocierile cu USR și PLUS „va trebui să avem ce pune pe masă”: „Avem oameni pregătiți să își asume candidaturi la sectoare, eu sunt pregătit pentru Primăria municipiului București, dacă partidul mă va susține”.

Fără îndoială, dacă opoziția unită ajunge la un candidat și nu sunt eu acela, îl voi susține.
Nicușor Dan, candidat independent susținut de USR București


În USR, apele se vor mai limpezi sâmbătă, pe 30 noiembrie, când comitetul politic al partidului urmează să decidă cum procedează cu candidații independenți la primărie, pe care filialele locale ale USR îi sprijină – în speță Nicușor Dan, care a fost ales cu 86% din voturi drept candidat pentru primăria Capitalei, de către USR București. Marți, Nicușor Dan și-a lansat site-ul de candidat la primăria Capitalei, avându-i alături pe șeful USR București, Dumitru Dobrev, și pe deputații Cosette Chichirău și Stelian Ion, care au fost prezentanți drept candidați ai USR la primăria Iași, respectiv Constanța.

Sunt șanse să se formalizeze sâmbătă candidatura mea, susținută de USR. Discuțiile există, este probabil să existe în multe locuri din România înțelegeri punctuale între USR, PLUS și PNL. La București, o astfel de înțelegere ar viza Primăria generală și primăriile de sector. Susțin ideea unui candidat unic al Opoziției”, a declarat Nicușor Dan, pentru Europa Liberă.

Alianța USR-PLUS a anunțat marți că la București „va propune candidatul cu cele mai mari șanse să o învingă pe Gabriela Firea” și că USR va decide la începutul lunii decembrie pe cine desemnează în lupta pentru Primăria Capitalei. În ce îl privește pe Nicușor Dan, comunicatul arată că încă jocurile nu sunt făcute: „Nicușor Dan poate fi un potențial candidat, el trebuie să se înscrie în procesul Alianței USR PLUS de desemnare a candidatului unic pentru primăria București”.

Vlad Voiculescu, sprijinit de PLUS pentru Primăria Capitalei în 2020, spune pentru Europa Liberă că „sunt toate șansele din lume” ca Opoziția să vină cu un candidat unic: „Este singurul lucru rațional de făcut, ca să nu se mai ajungă în situația din 2016”.

„Primaries” deschise tuturor sau sondaj de opinie?

Care este calea de urmat către acest obiectiv comun al coaliției anti-PSD pentru localele din 2020 este însă o problemă care nu s-a tranșat încă.

Reprezentanții PNL și PLUS susțin că metoda stabilirii candidatului unic prin alegeri primare („primaries”), la care să participe toți membrii de partid și cetățenii din București este cea de dorit. În schimb, Nicușor Dan se consideră dezavantajat de această metodă și preferă un sondaj de opinie care să arate cine este candidatul cu cele mai mari șanse împotriva PSD.

„La primaries ar trebui ca în București să voteze toată lumea. Facem la sediile noastre sau în puncte pe care le putem închiria, invităm toată lumea să voteze, atât membrii de partid, cât și bucureștenii, urmând ca cel mai bine poziționat prin votul celor care participă să se bată cu candidatul PSD. Iar ceilalți să îl susțină automat. Dacă aș fi eu, aș vrea să fiu susținut de Nicușor Dan și de Vlad Voiculescu, iar dacă va fi unul dintre ei, îi voi susține la rândul meu. Nu ne despărțim, pentru că altfel cum să facem majorități în consiliile locale?”, explică Ciprian Ciucu, pentru Europa Liberă.

Vlad Voiculescu, candidatul PLUS, preferă și el metoda alegerilor primare, după modelul adoptat de Opoziție la Budapesta, unde s-a reușit astfel răsturnarea supremației Fidesz, partidul premierului Viktor Orban.

Opțiunea agreată de PLUS este cea a alegerilor primare. Sunt două faze diferite. Mai întâi, fiecare partid decide cine candidează din partea lor, ce candidați susțin, mai sunt și candidați independenți, poate mai sunt și alte forțe politice care doresc să participe. Apoi, cu o lună, două, trei înainte de alegeri trebuie să existe un candidat unic al Opoziției. El poate fi stabilit fie prin alegeri preliminare, după modelul de la Budapesta, fie prin sondaj”, spune Voiculescu, pentru Europa Liberă.

Singura chestiune pe care nu mai vreau să o văd este ce am văzut la Nicușor Dan – dați-vă la o parte, că eu sunt cel mai bun.
Ciprian Ciucu, președinte PNL sector 6


Nicușor Dan explică însă că Bucureștiul nu este în situația Budapestei și că partidele de Opoziție au împreună peste 60% din voturi. „Susțin ideea unor dezbateri între candidații pe care partidele îi susțin. Însă în urma acestor dezbateri, modalitatea de desemnare a candidatului cea mai echitabilă este sondajul, cu o casă de sondaj agreată de toată lumea. Pentru că sondajul spune ce vrea publicul de la care tu ceri votul. Dacă se merge pe ideea de alegeri primare, atunci sunt privilegiați candidații cu baze de date, partidele mai mari. E posibil ca rezultatul care iese din aceste alegeri primare să nu corespundă cu ceea ce vor bucureștenii”, consideră Nicușor Dan.

Ciucu: Nicușor Dan să renunțe la atitudinea „dați-vă la o parte, eu sunt cel mai bun”

Dacă acel candidat unic reieșit din primare sau din sondaj nu va fi el, Nicușor Dan spune că din partea lui nu vor fi probleme: „Fără îndoială, dacă opoziția unită ajunge la un candidat și nu sunt eu acela, îl voi susține”.

Cred că suntem suficient de maturi în București să ne înțelegem”, spune Ciprian Ciucu. Totuși, liberalul ar aprecia ca pe drumul către desemnarea candidatului unic la București, Nicușor Dan să își schimbe atitudinea: „Singura chestiune pe care nu mai vreau să o văd este ce am văzut la Nicușor Dan – dați-vă la o parte, că eu sunt cel mai bun. Nu așa se face, în politică lucrurile se negociază, nu se dă nimeni la o parte doar pentru o pretenție de genul acesta. Dacă voi avea deschidere din partea lui Nicușor Dan, eu voi discuta cu el. Dacă va veni cu aceeași atitudine de tipul dați-vă la o parte, că eu sunt mai bun, în mine nu va avea un partener de dialog”.

La alegerile europarlamentare din luna mai, Alianța USR-PLUS a obținut aproape 40% din voturi în București, iar PNL peste 15%. PSD a avut puțin peste 16%. În primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul PNL Klaus Iohannis a câștigat alegerile în București, cu aproape 32%, urmat îndeaproape de Dan Barna, liderul USR, cu aproape 25%. Viorica Dăncilă de la PSD a scos aproape 18%. În turul doi, PSD a luat cu Viorica Dăncilă sub 33% din voturi în București.

La alegerile locale din 2016, PSD a câștigat toate fotoliile de primari - și cel general, și cele de sector.

La o prezență de doar 33% în București, Gabriela Firea a devenit primarul Capitalei cu 246.553 de voturi (42,97%), în vreme ce Nicușor Dan, care a candidat din partea Uniunii Salvați Bucureștiul (USB) a ieșit pe locul al doilea, cu 175.119 voturi, adică 30,52%. Candidatul PNL, Cătălin Predoiu (după ce liberalii și-au schimbat de două ori candidatul), a avut 64.156 de voturi (11,18%). București are pe listele permanente 1,79 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG