Linkuri accesibilitate

Proiectul de buget ar putea fi aprobat vineri de Guvern


Florin Cîțu, prim-ministrul României

Guvernul se va reuni vineri pentru a aproba proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an, scrie Agerpres.

Tot vineri propunerile de buget vor fi analizate și într-o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii care va fi condusă de președintele României, Klaus Iohannis.

Florin Cîţu a declarat joi la Digi 24, că România țintește un deficiti bugetar de 7,16% pentru 2021. El a mai precizat că, faţă de varianta publicată a proiectului, s-ar putea să fie unele modificări în ceea ce priveşte alocările, fiind prevăzute mai multe credite de angajament.

"Deficitul bugetar rămâne aşa cum am stabilit, sunt modificări poate în interior, alocări diferite, mai multe credite de angajament. Nu vorbim de credite bugetare mai multe. S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă mai mare alocată la CNI şi la PNDL, dar în rest e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă anul acesta contracte. Şi atunci, bineînţeles, vor fi plătite anul viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri", a explicat Cîţu.

Premierul a mai spus resursele alocate pentru investiţii sunt "la nivel istoric". "Este un buget care se axează pe investiţii şi, veţi vedea, şi anul acesta execuţia va fi una foarte bună", a transmis Florin Cîţu.

Proiectul legii bugetului de stat pe 2021, lansat pe 11 februarie în dezbatere publică, este configurat pe o creştere economică de 4,3%.

Potrivit proiectului, care a fost publicat de site-ul Ministerului Finanţelor, veniturile sunt în sumă de 174,102 miliarde de lei, iar cheltuielile de 318,456 miliarde de lei credite de angajament şi 261,451 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 87.349,7 milioane de lei, mai scrie Agerpres.

Deficitul bugetului general consolidat este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, potrivit proiectului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG