Linkuri accesibilitate

Proiectul de dare în plată a unei părţi din Satul Francez, respins din nou de CGMB


Primarul General al Bucureștiului, Gabriela Firea
Primarul General al Bucureștiului, Gabriela Firea

Proiectul de hotărâre privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez a fost respins joi, pentru a cincea oară, de Consiliul General al Capitalei cu 32 de voturi pentru, unul împotrivă și opt abțineri.

Pentru adoptare, proiectul avea nevoie de votul a două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie.

Decizia a venit în contextul în care, pe 7 august, Primăria Capitalei a fost anunțată că va fi executată de creditorul Costică Constanda.

USR a refuzat să voteze, motivând că primăria a refuzat să furnizeze documentele cerute pentru a vota în cunoștință de cauză, spune consilierul municipal USR, Ana Ciceală.

„Ne-a parvenit ieri de la DATJ un document referitor la faptul că terenul care se propune să fie dat în plată este pus şi ca gaj de către o bancă. Am făcut o solicitare chiar azi, prin care am cerut să ne spuneţi dacă aţi făcut toate demersurile, din momentul primirii somaţiei de plată din partea soţilor Constanda, pentru a formula o contestaţie la executare, în condiţiile în care prin aceleaşi titluri executorii instanţa a dispus obligarea soţilor Constanda la restituirea terenurilor din Satul Francez. Conform art. 677 din Codul de Procedură Civilă, soţii Constanda nu pot să pretindă plata acestei datorii, până nu îşi îndeplinesc propria lor obligaţie, care este să ne dea înapoi acel teren. Or, ei nu au făcut asta. Rezultă asta din extrasele de Carte Funciară şi aţi spus chiar dumneavoastră, în şedinţa trecută, când aţi spus că nu putem scoate la licitaţie acest teren - ca să obţinem un preţ mai bun pe el, decât evaluarea aceea, care e la jumătate din preţul pieţei", a spus Ciceală, citată de Agerpres.

PNL a spus, prin vocea consilierului Stelian Bujduveanu, că nu are nimic împotriva dării în plată pentru stingerea unei creanțe dar „asta nu înseamnă că obligaţia trasată prin hotărârea de instanţă este de a da în plată" terenul din Satul Francez.

„Noi nu putem gira un proiect care nu a venit complet pe ordinea de zi. (...) Daţi corespondenţa între reprezentanţii Primăriei şi reprezentanţii domnului Constanda. Daţi-ne acea tranzacţie care va fi semnată între reprezentanţii Primăriei şi reprezentanţii domnului Constanda şi fără nicio urmă de îndoială vă spun că toţi membrii CGMB vor vota acest proiect. Până nu vor apărea aceste documente, noi nu putem gira acest proiect. CGMB nu a adus Primăria în această situaţie. CGMB este cel care acum încearcă să salveze situaţia. Primăria a avut o obligaţie pe care nu a respectat-o timp de un an", a spus Bujduveanu.

Primarul general Gabriela Firea a dat vina pe administrația dinaintea sa, sugerând că aceasta ar fi fost de dreapta, omițând că din 2008, de când Capitala a fost câștigată de Sorin Oprescu, dreapta nu a mai ajuns să dețină Primăria Capitalei.

„Consilierii generali de dreapta ne întreabă pe noi ce au făcut colegii lor de dreapta, 16-17 ani în spate. Eu o să vă dau numerele de telefon ale ambilor primari de dreapta după care plângeţi şi îi imploraţi să vă ajute în campanie", a spus Firea.

XS
SM
MD
LG