Linkuri accesibilitate

Fostul lider liberal Ludovic Orban: „Dacă Iohannis și-ar lua mâna de pe Nicolae Ciucă, PNL l-ar arunca pe scări”


Fostul premier și lider PNL, Ludovic Orban, critici dure la adresa foștilor colegi liberali
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00

Fostul premier și lider PNL, Ludovic Orban, critici dure la adresa foștilor colegi liberali

Într-un interviu one2one, liderul partidului Forța Dreptei, fost premier și președinte PNL, Ludovic Orban, spune că situația actuală din PNL este „jalnică”. El crede că soarta premierului Nicolae Ciucă și succesul lui în viitor depind exclusiv de susținerea acordată de Klaus Iohannis.

Ludovic Orban descrie atmosfera din interiorul Partidului Național Liberal, înainte ca PNL și PSD să facă schimb de premieri, cel mai probabil, în această primăvară, ca fiind „jalnică”.

În ceea ce privește viitorul politic al actualului lider al PNL, Nicolae Ciucă, după ce nu va mai fi prim-ministru, Orban crede că va fi susținut în continuare, de președintele Klaus Iohannis pentru a rămâne în vârful ierarhiei politice. Altfel, susține liderul Forța Dreptei, liberalii „l-ar arunca pe scări”.

Fostul șef al PNL face referire la faptul că, rămas fără scaunul de la Palatul Victoria, Nicolae Ciucă, proaspăt intrat în politică, nu doar în politica mare, nu ar mai rămâne lider de partid și nu ar ajunge prezidențiabil, dacă ar pierde susținerea lui Klaus Iohannis.

În interviul one2one acordat Europa Liberă, Ludovic Orban acuză că PSD și PNL acționează deja în logică electorală, deși până la primele alegeri, mai este cel puțin un an.

Iar cel mai recent exemplu pe care Ludovic Orban îl dă este scoaterea de pe ordinea de zi, marți, de către conducerea Parlamentului, a votării unui nou președinte al Autorității Electorale Permanente.

Este instituția al cărei președinte este disputat atât de PNL, cât și de PSD.

Pe de altă parte, Ludovic Orban, care vorbește și în calitate de fost premier și ex președinte al PNL, acuză actuala coaliție de guvernare că a amânat prea mult reforma pensiilor de serviciu, obiectiv pe care România și l-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), convenit în 2021, cu reprezentanții Comisiei Europene. De adoptarea acestei reforme depinde acordarea unei tranșe de peste 3 miliarde de euro României, de către Comisia Europeană.

„Și-au dat seama că nu au reușit să păcălească Comisia Europeană cu aparența asta de reformă a pensiilor.(…) Angajarea răspunderii, au la dispoziție angajarea răspunderii (n.r. de către Guvern)”, este soluția pe care o vede Ludovic Orban la criza blocării banilor europeni, în interviul acordat Europa Liberă.

Interviul integral one2one, joi, la ora 8, la Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG