Linkuri accesibilitate

Propunerea Roșia Today: Șerban Nicolae președintele Comisiei Europene - un șofer pentru o Europă cu mai multe viteze


Trăim zile de mare fierbere pentru Uniunea Europeană. Acolo, sus, la Bruxelles, se negociază la sânge funcțiile de conducere ale UE. Cine va fi șef la Parlamentul European? Care va fi șef la Comisie? Cine vor fi cei mai tari comisari? Timmermans s-a așezat la negocieri cu Boiko Borisov, șeful Bulgariei.

​Până mai ieri, nea Timmermans îi dădea cu MCV-ul în cap lui Boiko, iar azi îl felicită – pe bune – pentru lupta lui anticorupție. Și asta în condițiile în care România este stat de drept cam ca Norvegia pe lângă tovarășii din sud. Dar, ce să-i faci? Dacă vrei să fii șef de Comisie, te faci frate și cu bulgarul, până treci podul, numai să te susțină. Credeam că numai prin balcani se face politică de tarabă, dar uite că nu-i chiar așa. Să fie ăsta rezultatul integrării în UE a țărilor din fostul bloc comunist? Probabil că da. Iar dintre țările foste comuniste, probabil că România este cea mai cuminte și mai ascultătoare. Așa pare în acest moment. Pe lângă Ungaria, Polonia sau Cehia suntem silitorii clasei.

În mijlocul fierbințelii create de imensa forță de frecare între facțiuni și grupuri de interese foarte diferite de la vârful UE, hop și madam Veorica Dăncilă, despre care se spune că ar putea să-și depună diploma cu notele la desen și sport din școala generală pentru un post de comisar. Stau și mă întreb dacă e de la căldură sau nu mai știu eu să citesc.

Păi, dacă și VV, zisă și Farul din Videle, poate spera cu șanse la așa ceva, înseamnă că România poate să pună umărul mai serios la conducerea UE. Noi am sintetizat aici câteva propuneri serioase.

  1. Dăncilă poate ocupa funcția de șef al Parlamentului European. A mai fost acolo, știe unde e intrarea, unde sunt scările, unde e cantina. Probabil știe exact și magazinele din zonă sau amplasarea coafoarelor din cartier. Deși credem că “freza” care a făcut-o celebră tot vreo coafeza de la cooperativa Igiena din Videle i-o rezolvă.
  2. Rareș Bogdan e propunerea noastră tot pentru șefia Parlamentului European. Cred că din funcția pe care o va avea, va impulsiona puternic industria batistelor de mătase și înlocuitori. Se va organiza în toată Europa ziua batistei de mătase la piept, care va pica imediat după ziua garoafei la butonieră, care va pica, la rândul ei, a doua zi după ziua cireșelor după ureche. Oamenii vor conștientiza importanța batistei în viața lumii, așa cum au început să conștientizeze pericolele încălzirii globale.
  3. Șerban Nicolae ar fi bun ca șef peste toată UE – Parlament, Consiliu, Comisie, Armata comună, tot. Ce îl recomandă? Are carnet categoria B. Așa cum l-a condus pe Voicu la ieșirea din pârnaie, poate să conducă și Europa. Ca șofer experimentat poate să conducă Europa atât cu o cutie manuală, cât și cu o cutie automată de viteze. Că și așa se tot vorbește de o Europă cu două viteze. Avem deja și sloganul pentru candidatura dumnealui: „Un șofer bun pentru o Europă cu oricâte viteze – Șerban Nicolae.”
  4. Băsescu ar merge de minune în locul lui Juncker. Omul a dovedit că nu se clatină deloc de la sciatică, așa cum face Jean Claude. Iar Traian, dacă vă mai amintiți, chiar „a avut cu sciatica la coloană”, atunci când mergea la piscină, la vila Dante. În acest caz, Elena Udrea poate reveni liniștită pe funcția, nou înființată, de blonda Europei.
  5. Pleșoianu de la PSD ar fi bun de trimis acolo. Fără nici un motiv aparent, ci doar ca un activist anti UE cinstit, care să-i ajute pe parlamentarii partidului BREXIT din UK să nu se simtă singurii nebuni din acea adunare diversă și amestecată ca o grădină zoologică. Plus că, în felul acesta, conducerea Uniunii Europene va obține un mare avantaj mediatic: va putea apărea constant la Antena 3 și România TV, ceea ce nu-i de colea, că pe Timmermans nu prea îl vede lumea la televiziunile de știri de la noi. Ca pe Barna.
  6. În aceeași logică, Codrin Ștefăneascu poate ajunge într-o funcție de conducere numai pentru ca, în comparație cu dumnealui, Pleșoianu să pară o lumină.
  7. Victor Ciorbea poate fi trimisul României pentru funcția de avocat al poporului european. Îl recomandă răbdarea, echilibrul și servilismul. Condiția este ca salariul să fie cât mai mare.
  8. Iar ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră: Ion Iliescu. Atuurile dumnealui: experiența, lucrul cu oamenii de bine, deschiderea spre concordie și hidrotehnică. Dumnealui a declarat pentru Roșia Today: „ Așa cum am condus România prin meandrele concretului, pot conduce și UE. Mi-ar plăcea să colaborez cu madam Merkel, chiar și cu tânărul Macron, ca să unim Sena cu Ruhrul și cu Dunărea intr-un singur bazin hodrografic european unic. Dacă ideile nu ne pot uni, să incercăm cu apa. Avem încă multe lucruri să învățăm unii de la alții.”

Acesta este un text satiric, iar opiniile autorului nu coincid, neapărat, cu poziția Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG