El s-a referit la susținerea pe care Sandu i-a acordat-o Elenei Lasconi, candidata USR și contracandidată a lui Călin Georgescu pentru turul doi de scrutin al prezidențialelor din România, de la finele anului trecut, anulate între timp prin decizia Curții Constituționale.
,,Maia «Soros» Sandu, ca să spun așa, a intervenit direct, pe față în alegeri. A venit aici, a susținut un contracandidat al meu. Dacă tu asculți de Bruxelles pentru câțiva țechini și îți izolezi poporul, mă refer la Republica Moldova, de România și de Statele Unite...”, a declarat Călin Georgescu într-un interviu acordat Nataliei Morari din care jurnalista a făcut public luni un trailer.
„Călin Georgescu face din nou jocul Rusiei, atacând-o pe Maia Sandu și parcursul european al Republicii Moldova”, remarcă europarlamentarul PPE/PNL Siegfried Mureșan într-o postare făcută pe Facebook. „În acest moment, președinta Maia Sandu este unul dintre cei mai de încredere lideri europeni”, spune el.
Mureșan spune că, în mandatul său, Maia Sandu a obținut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, a accelerat procesul de integrare europeană a țării, a întărit relațiile dintre Republica Moldova și România și a obținut cel mai mare sprijin economic european din istoria țării.
Interviul luat de Natalia Morari lui Călin Georgescu va fi publicat marți.
Cine este Natalia Morari
Natalia Morari a fost contracandidată a Maiei Sandu la prezidențialele de anul trecut cu un discurs despre transparență, justiție și valori democratice.
Igor Grosu, președintele parlamentului moldovean și lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la putere, a spus despre ea că a candidat sub influența Kremlinului.
,,Kremlinul a mai scos unul. Probabil va testa pe mai mulți, dar 1,2, 3, este al treilea, nu al patrulea, cred că este al patrulea. Mă refer la toți care s-a lansat până acum. Regimul de la Kremlin, probabil va testa pe unul, pe altul și când o să primească comanda, o să mai facă niște acțiuni, dar eu cred că face parte din scenariul gândit de destabilizare, de perturbare a procesului nostru de integrare europeană”, a declarat Grosu în iulie 2024, la anunțul candidaturii Nataliei Morari la președinție.
Natalia Morari este partenera fugarului Veaceslav Platon, scrie Adevărul.
Platon este politician moldovean și om de afaceri, printre primii șase cei mai bogați oameni din R.Moldova. El a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova cu 800 de milioane de lei moldovenești. Platon are și cetățenie rusă.
Pe 25 iulie 2016 Platon a fost dat în urmărire internațională și arestat. Pe 18 mai 2020, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a declarat într-o conferință de presă că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, în beneficiul lui Vlad Plahotniuc. Pe 15 iunie 2020 Platon a fost eliberat din arest, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo a fost admis.
Morari și Platon critică guvernarea proeuropeană din R.Moldova.
Morari a fost acuzată că alături de bloggerul rus Eduard Baghirov, un apropiat al regimului de la Kremlin, și de Mark Tcaciuc, fost consilier al comunistului Vladimir Voronin, ar fi deturnat protestele în unele violențe, mai scrie Adevărul.
În 2018, Natalia Morari a fost inclusă în baza de date a platformei Mirotvoreț din Ucraina, fiind prezentată ca agent al serviciilor speciale ruse și acuzată că ar fi intervenit în afacerile interne ale țării, manipulând opinia publică.
Luni, Morari a scris pe pagina ei de Facebook că a văzut „un șir de reacții deplasate și atacuri” la adresa ei în presa românească după ce a anunțat interviul cu Călin Georgescu, și a acuzat presa din România de „manipulare și propagandă”.
„Și nimeni nu are nevoie de dovezi - doar sentimentul de ură și emoțiile contează. Drept dovadă - linșajul și etichetările au început fără ca măcar să apară interviul”, a scris jurnalista care a făcut public un trailer din interviu cu atacul lui Georgescu împotriva președintei din R.Moldova.
„Aștept niște scuze de la jurnaliștii români care au consemnat faptul că eu, cea care am fost opresată de regimul lui Putin încă în anul 2007, am fost făcută de ei putinistă și FSB-istă”, spune Natalia Morari despre „ușurința” cu care presa românească „preia narativul precum că aș fi «omul Kremlinului», narativ născut pe timpurile statului capturat de către oligarhul Vlad Plahotniuc, cel care personal lupta cu mine ani la rând pentru poziția mea critică față de ilegalitățile pe care le comitea.”
„Tot atunci autoritățile americane, europene, britanice s-au implicat foarte activ în susținerea proiectului meu de suflet – TV8, care a devenit una dintre pricipalele platforme cu ajutorul căreia echipa Maiei Sandu și-a făcut campanie și a devenit vizibilă, în special în perioadele electorale din 2020, 2021”, mai spune Morari.