Linkuri accesibilitate

Protest AUR la Palatul Parlamentului împotriva certificatului verde


Protestatarii au fost opriți de jandarmi pentru a nu intra în Palatul Parlamentului.
Protestatarii au fost opriți de jandarmi pentru a nu intra în Palatul Parlamentului.

În jur de o sută de persoane au intrat marți în curtea Palatului Parlamentului, zona Senatului, în timpul unui protest organizat de AUR.

Jandarmii au blocat intrările în Parlament, iar Serviciul de Pază și Protecție a blocat accesul în Senat pentru ca protestatarii să nu intre în clădire. Jandarmeria Română a precizat într-un comunicat de presă că nu a folosit forța și că a purtat discuții cu protestatarii pentru a ieși din curtea Parlamentului.

Gigel Știrbu, parlamentar PNL, a declarat la Digi 24 că protestatarii ar fi vandalizat mai multe mașini aparținând unor oficiali.

Acțiunea organizată de AUR a început marți dimineață și, la început, a fost una pașnică. Mai mulți reprezentanți ai partidului, printre care și liderul George Simion, au participat la manifestație și au transmis live, pe Facebook, protestul.

În jurul orei 13.00, liderul AUR, George Simion, a anunțat că „protestul de la Parlament s-a terminat” și că simpatizanții partidului vor merge la Guvern.

Oamenii care s-au adunat la Palatul Parlamentului sunt nemulțumiți de intenția parlamentarilor de a introduce obligativitatea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale.

„Libertate” sau „Venim peste voi” sunt câteva dintre mesajele transmise de protestatari. Mulți dintre aceștia au venit la eveniment cu steaguri ale României sau cu icoane.

Protestatarii sunt nemulțumiți de intenția parlamentarilor de a vota certificatul verde.
Protestatarii sunt nemulțumiți de intenția parlamentarilor de a vota certificatul verde.

Legea privind certificatul verde se află în Camera Deputaților, care urmează să decidă asupra formei sale. O variantă luată în calcul de PSD este și angajarea răspunderii pentru certificatul verde.

Ministerul Sănătății a precizat, luni seară, că adoptarea legii privind certificatul digital Covid, „trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei.”

Guvernul ar urma să acorde vouchere gratuit pentru testarea angajaților.

Certificatul verde a stârnit controverse în rândul locuitorilor.
Certificatul verde a stârnit controverse în rândul locuitorilor.

„Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1”, a precizat Ministerul Sănătății.

Marți, de la ora 15.00, birourile reunite ale Senatului și Parlamentului vor discuta în comisiile de specialitate proiectul bugetului pentru anul 2022.

Protestul s-a încheiat după ora 13.00, iar George Simion i-a cerut premierului Ciucă să nu își angajeze răspunderea pe certificatul verde.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG