Linkuri accesibilitate

Protest anti-rusesc în Georgia: unde se poate ajunge și cine a aprins scânteia


Studenti au reluat protestul vineri, 21 iunie 2019, lângă Universitatea din Tbilisi
Studenti au reluat protestul vineri, 21 iunie 2019, lângă Universitatea din Tbilisi

Președintele Parlamentului din Georgia, Irakli Kobakhidze, a demisionat după ce lideri ai opoziției au anunțat că vor relua protestele, cerând demisia conducerii Parlamentului și alegeri generale anticipate.

Joi noaptea, zeci de oameni au fost răniți în manifestațiadin centrul capitalei, împotriva unui parlamentar rus care s-a așezat pe scaunul speakerului legislativului georgian. Aceasta a fost scânteia care a aprins mulțimea.

Deputatul rus Serghei Gavrilov se afla la Tbilisi în deplasare de serviciu, iar gestul său de joi a reamintit multor georgieni influența nedorit de mare a Moscovei asupra țării lor.

Protestatar georgian plin de sânge după confruntarea de joi noapte din Tbilisi
Protestatar georgian plin de sânge după confruntarea de joi noapte din Tbilisi

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a numit gestul lui Gavrilov „un delict major”, dar a adăugat cănu justificădezordinile publiceși a dat de înțeles căprotestele în care au fost răniți 70 de oameni, inclusiv 39 de polițiști, ar fi fost orchestrate.

Între timp, autoritățile georgiene au informat că în urma ciocnirilor violente din noaptea de joi, 240 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicală, între care 80 de polițiști. Peste 100 de persoane rămân spitalizate. Potrivit corespondenților Europei Libere la Tbilisi, au fost răniți și o serie de jurnaliști.

Proteste violente în Georgia
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

Pe de altă parte, Rusia consideră că ar fi vorba despre o provocare “rusofobă”, potrivit Reuters: "ceea ce s-a întâmplat ieri în Georgia nu este altceva decât o provocare rusofobă şi nu poate decât să ne trezească îngrijorarea", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov în faţa reporterilor.

În august 2008, trupe ruse au ocupat pentru scurt timp mai multe orașe georgiene într-o foarte scurtăconfruntare armată. Intervenția militarărusăfusese lansatăîn sprijinul regiunilor separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetia de Nord. Militarii ruși au rămas în cele douăregiuni de atunci, violând astfel condițiile acordului de încetare a luptelor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG