Linkuri accesibilitate

Irak | Mii de protestatari au intrat cu forța în Parlamentul din Bagdad


Sâmbătă, 30 iulie 2022, mii de protestatari au pătruns cu forța în clădirea Parlamentului din Bagdad.
Sâmbătă, 30 iulie 2022, mii de protestatari au pătruns cu forța în clădirea Parlamentului din Bagdad.

Susţinătorii liderui populist şiit Moqtada al-Sadr au intrat sâmbătă cu forța în zona securizată a instituțiilor oficiale din Bagdad, pentru a două oară în această săptămână. Ei au luat cu asalt clădirea Parlamentului și spun că protestează față de corupția din țară.

Potrivit Reuters, mii de persoane au forțat intrarea în așa-numita „Zonă Verde”, puternic fortificată, în care se află principalele instituții ale statului, dar și sedii ale misiunilor internaționale și ambasade.

Mai mulți protestatari, dar și ofițeri de poliție au fost răniți.

Protestatarii au aruncat cu pietre, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene și grenade paralizante. Mai multe persoane (participanți și ofițeri de poliție) au fost rănite.

La protestul de sâmbătă au participat mii de persoane.
La protestul de sâmbătă au participat mii de persoane.

Este cel de-al doilea incident similar de această săptămână. Formațiunea lui al-Sadr a obținut cela mai multe voturi la alegerile din octombrie, dar și-a retras parlamentarii după ce nu a reușit să formeze un guvern din care să nu facă parte rivalii săi șiiți, susținuți de Iran, precizează Reuters.

Potrivit VOA, protestatarii vor să împiedice formarea unui nou guvern.

Potrivit informațiilor apărute după protestul similar de miercuri, preluate de Agerpres, populația loială lui al-Sadr refuză candidatura la postul de premier a lui Mohamed Shia al-Sudani, fost ministru pentru drepturile omului şi fost guvernator al provinciei în vârstă de 52 de ani.

El este candidatul „Cadrului de coordonare", alianţă a facţiunilor şiite pro-Iran care reuneşte formaţiunea fostului premier Nouri al-Maliki şi reprezentanţii Hashd al-Shaabi, foşti paramilitari integraţi în forţele de ordine oficiale.

Parlamentul Irakului, sâmbătă, 30 iulie 2022.
Parlamentul Irakului, sâmbătă, 30 iulie 2022.
XS
SM
MD
LG