La o săptămână după ce reprezentanții industriei de ospitalitate au ieșit în Piața Victoriei din București să ceară guvernului măsuri corecte pentru a nu distruge afacerile cu hoteluri, restaurante, cafenele, baruri etc., a venit rândul timișorenilor să protesteze. Aproximativ 300 de participanți, de la patroni și ospătari la artiști și D.J., au ieșit în Piața Operei din Timișoara, echipați cu tricouri albe inscripționate cu apelul „Lăsați-ne să muncim!”.
Ping-pong cu HoReCa
Pe 7 octombrie, restaurantele și cafenelele s-au închis la interior, dar au rămas deschise terasele. Erau 2.958 de noi cazuri pe zi de infectare.
Pe 13 octombrie, prin Hotărâre de Guvern, s-au redeschis restaurantele și cafenelele la interior, cu capacitate redusă la 30%. Erau 3.109 cazuri noi de COVID-19 pe zi.
Li s-au alăturat delegați din Arad, Oradea, Zalău și Orăștie, loviți și ei de hotărâri guvernamentale și județene similare cu cea din 15 octombrie când Comitetul Județean pentru Situații de Urgență-CJSU Timiș a decis că localurile pot deschide la jumătate din capacitate în intervalul orar 06.00-23.00 numai dacă incidența cumulată a cazurilor de Covid-19 în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, sau la 30 % din capacitate dacă rata de infectare este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.
CJSU Timiș interzice activitatea HoReCa la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
Rata de infectare cu Covid-19 în Timișoara, era joi, 15 octombrie, de 2,25 la mia de locuitori, conform datelor oficiale.
„Suntem discriminați”
Solicitările industriei au fost aduse la cunoștința prefectului de Timiș, Liliana Oneț, într-o întâlnire care a precedat ieșirea în piață. Delegația a comunicat autorităților nemulțumirea că se face o diferență între industria HoReCa și restul activităților.„Solicităm ca industria HoReCa să fie oprită doar dacă toate celelalte sectoare ale industriei vor fi oprite. Limita de 1,5 sau 3 la mie nu se aplică în alte sectoare de industrie”, s-a spus, cerându-se și anularea impozitelor locale pentru clădirile și terenurile închiriate.
Se așteaptă ca Ordonanța de Urgență care anulează impozitele specifice pe 2020, promisă joi de ministrul finanțelor, să devină realitate și să se aplice și pentru anul următor.
În Piața Operei, locul consacrat al protestelor, atmosfera a fost încinsă. S-a scandat ca la Revoluție „Libertate/Libertate!”, de data aceasta pentru dreptul de a munci într-o industrie care ocupă peste 400.000 de oameni în România, și câteva zeci de mii în județul Timiș.„Lucrez de la 18 ani în zona de ospitalitate, am acum 41 de ani. Unde să mă duc? Ce să le spun alor mei?”, se întreabă Cristian Barta.
Corina Macri, lider al organizației patronale HoReTIM, susținută de cel puțin treizeci de angajatori de top din domeniu aflați de față, s-a adresat manifestanților:„Nu vrem ca acest sector să sufere mai mult decât alte sectoare. În Timișoara au fost controale drastice. În nici o locație n-a existat un focar de infecție. Trebuie să fim uniți și să nu ne lăsăm discriminați”.
HoReCa va fi imaginea Capitalei Culturale
Interpreții, instrumentiștii, artiștii și toți cei afiliați echipelor artistice au participat în număr mare la protest.„Protestăm împotriva guvernanților care ne iau dreptul la muncă, dreptul la viață. Noi, artiștii, ne simțim marginalizați de autorități”, a declarat interpreta Geta Arghiuș, adăugând unui lung discurs o notă naționalistă. Teama cea mai persistentă a tuturor participanților este falimentul și pierderea locurilor de muncă. Pancartele au subliniat adesea cu umor aceste spaime justificate: „Aperitiv:Haos legislativ/Fel principal:Închis temporar/Desert:Faliment sau „Omorâți o tradiție/Doar din intuiție”. Și alți vorbitori au subliniat lipsa de argumente statistice în oprirea funcționării restaurantelor, barurilor și cafenelelor.
Radu Benea, patron:„Nu vrem să dăm vina pe școală, pe alegeri sau pe alte cauze, dar de ce plătim noi creșterea numărului de infectări. Nu s-a dovedit că industria HoReCa a cauzat această creștere. Noi respectăm regulile”. N-a fost uitat nici proiectul Timișoara Capitală Europeană: „Când o să fie Timișoara Capitală culturală europeană nu uitați că HoReCa va fi imaginea României și a Timișoarei. Primul care îi va ieși în întâmpinare turistului va fi patronul hotelului, chelnerul, omul care îi asigură confortul”, a notat un vorbitor.
În așteptarea apropiatelor alegeri parlamentare, au fost aruncate mai multe săgeți către politicieni:„Oare paharele noastre sunt mai periculoase decât ștampila cu care am votat?”, s-a spus, în completarea unei pancarte cu mesajul amar „Contăm doar când votăm?”.
Participanții nu vor slăbi presiunile asupra guvernului care a făcut mai multe promisiuni, dar nu și pe aceea de a lăsa liberă funcționarea industriei HoReCa.
Ministrul finanțelor vorbea despre o propunere făcută în ședința de guvern din 15 octombrie. „Este o ordonanță mai lungă. Dintre măsuri cuprinse în actul normativ - înlesniri la plată pentru obligațiile bugetare restante după data declarării stării de urgență, scutirea de la plata impozitului specific pentru HoReCa până la 31 decembrie, acordarea posibilității autorităților locale de a reduce impozitul pe clădiri, prorogarea termenelor pentru depunerea notificării privind intenția de a restructura obligațiile fiscale prevăzute de OG 6/2019, facilități fiscale acordate pentru pregătirea, organizarea și desfăcurarea Campionatului European 2020”, este declarația lui Florin Cîțu citat de Mediafax. Încrederea sectorului HoReCa este la cote mici, dată fiind incoerența măsurilor de până acum.