Linkuri accesibilitate

Protest interzis de poliție sâmbătă la Paris


Imagine generică din timpul protestelor din Franța din ultimele săptămâni.

Poliția pariziană a interzis sâmbătă un protest împotriva violențelor forțelor de ordine, la o săptămână după ce Franța a fost zguduită de revolte declanșate de uciderea unui adolescent într-o suburbie a capitalei franceze, relatează Reuters.

Departamentul de poliție din Paris spune că a interzis manifestația planificată în Place de la Republique din cauza riscurilor pentru ordinea publică, invocând un „context de tensiuni".

Autoritățile și politicienii francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron, au negat rasismul instituțional din cadrul forțelor de ordine ale țării.

Poliția a fost supusă unei analize amănunțite după ce, pe 27 iunie, un ofițer de poliție l-a împușcat mortal pe Nahel Merzouk în timpul unui control în trafic. Tânărul de 17 ani conducea o mașină fără permis.

Protestul de sâmbătă a fost convocat de familia lui Adama Traore, un francez de culoare care a murit în custodia poliției în circumstanțe similare cu uciderea lui George Floyd în Statele Unite.

Demonstrația împotriva presupuselor violențe ale poliției și a discriminării rasiale a fost planificată inițial ca un marș în Beaumont-sur-Oise, o altă suburbie a Parisului, unde Traore a murit în 2016. Marșul a fost și el interzis de autoritățile locale care au invocat un risc ridicat pentru ordinea și securitatea publică.

Alte demonstrații legate de uciderea lui Nahel sunt planificate în mai multe orașe importante din Franța în weekend, inclusiv la Marsilia și Strasbourg. Un polițist despre care procurorii au declarat că a recunoscut că a tras un foc letal asupra lui Nahel este cercetat oficial pentru omor calificat. Avocatul său a declarat că ofițerul a țintit spre piciorul șoferului, dar a fost lovit când mașina a plecat, ceea ce l-a determinat să tragă spre pieptul acestuia, și că nu a avut intenția de a-l ucide pe adolescent.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG