Linkuri accesibilitate

Protest mare la Moscova după eliminarea candidaților opoziției


Manifestație pentru susținerea candidaților opoziției la alegerile regionale pentru Duma din Moscova.to Moscow City Duma
Manifestație pentru susținerea candidaților opoziției la alegerile regionale pentru Duma din Moscova.to Moscow City Duma

La Moscova a avut loc sâmbătă "cel mai mare protest al opoziției", după cum l-a numit militantul antiocrupție Alexei Navalnîi. White Counter, organizație specializată în numărarea protestatarilor a precizat că au fost prezenți cel puţin 22.500 de persoane.

Manifestanții au ieşit în stradă la apelul opoziţiei după ce 57 de candidaţi ai opoziției au fost invalidați de Comisia Electorală din Moscovași n-ar mai putea participa la alegerile parlamentare planificate pentru luna septembrie.

"Este evident cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii ani", a declarat opozantul Kremlinului şi bloggerul anticorupţie Alexei Navalnîi, citat de AFP.
Într-un discursul ținut în fața celor nemulțumiți, Navalnîi a cerut autorităţilor să-i înregistreze pe toţi candidaţii până sâmbăta următoare, în caz contrar promiţând o nouă demonstraţie de amploare în faţa primăriei.

Avocata Liubov Sobol, în vârstă de 31 de ani, apropiată a lui Navalny şi exclusă de la scrutin, s-a declarat convinsă de victorie.

Opozantul Dmitri Gudkov, fost deputat și care la rândul lui ar fi vrut să candideze din nou, i-a acuzat pe liderii de la Moscova de furtul voturilor alegătorilor, dar şi al viitorului lor: "am trăit într-o ţară ocupată timp de 20 de ani".

După o procedură de verificare, Comisia Electorală din Moscova a exclus, miercuri, 57 de candidaţi, inclusiv aproape toţi independenţii, invocând vicii de formă sau nereguli pe care aceştia din urmă le denunţă ca fiind fabricate în totalitate.


Moscoviţii sunt chemaţi să voteze la 8 septembrie în alegerile locale şi regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputaţi ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Potrivit legii, candidaţii independenţi ar trebui să adune semnăturile a cel puţin 3% din alegătorii lor potenţiali în fiecare dintre cele 45 de districte ale Moscovei, respectiv între 4.500 şi 5.000 de persoane, pentru dreptul de a candida.

Candidaţii opoziţiei care au reuşit să îndeplinească aceste cerinţe au fost indignaţi de o procedură de verificare netransparentă, care i-a descalificat şi i-a favorizat pe candidaţii care susțin actuala putere

Absentă de la alegerile prezidenţiale, opoziţia s-a mobilizat puternic pentru aceste alegeri din Moscova, sperând să aibă în viitor un cuvânt de spus în gestionarea marelui buget al capitalei ruseşti.

În contextul scăderii veniturilor şi stagnării economice, opoziţia se bazează pe nemulţumirile tot mai mari ale populației, după cum comentează AFP.

În ultimele luni, câţiva candidaţi ai puterii au fost eliminați la alegerile regionale în beneficiul comuniştilor şi naţionaliştilor, în timp ce partidul de guvernământ, Rusia Unită, înregistrează cele mai scăzute scoruri din ultimii 10 ani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG