Linkuri accesibilitate

Cum își mobilizează AUR simpatizanții la miezul nopții: „Protestăm împotriva măsurilor care le impune Arafat”


„Încercați să veniți fiecare cel puțin cu câte o mașină de oameni”.
„Încercați să veniți fiecare cel puțin cu câte o mașină de oameni”.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că va participa, luni după-amiază, la acțiunile de protest față de noul set de restricții impus de autorități. AUR și-a mobilizat azi-noapte membrii, cărora le-a cerut să iasă în fața Prefecturilor și să se organizeze cu mașini.

În opinia membrilor AUR, guvernul Cîțu ar încălca drepturi și libertăți fundamentale, prin „măsuri dictatoriale” și „complicitate cu întreaga clasă politică”. Formațiunea acuză și o „tiranie mediatică” prin care se promovează „vaccinuri experimentale” și își cheamă simpatizanții în stradă.

Pe circuitul intern de comunicare, duminică noapte au circulat mesaje audio de chemare la protest. O astfel de chemare a venit și de la Letiția Aman, lidera de la Caraș-Severin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

Bună seara, stimați colegi. Mâine la ora 17.00 trebuie să ne prezentăm în fața Prefecturii. Președinții noștri George Simion și Claudiu Târziu ne-au anunțat că în toată țara suntem obligați să venim și să sprijinim populația. Trebuie să protestăm împotriva măsurilor care le impune Arafat și toată clica lui împotriva poporului român. Acum este momentul să demonstrăm că noi suntem AUR și că nouă ne pasă de binele poporului nostru. Vă aștept să luați legătura cu mine de dimineață. Încercați să veniți fiecare cel puțin cu câte o mașină de oameni. Voi avea grijă să aveți unde parca mașinile și mergem să organizăm protestul. Ni-l asumăm noi, AUR. Vă aștept”, a transmis Letiția Aman duminică, spre miezul nopții.

Europa Liberă a întrebat-o pe lidera AUR din teritoriu, printre altele, cât de spontan mai este un protest pregătit logistic de cu seara, în plină stare de alertă.

Letiția Aman: „Toate acțiunile pe care le desfășoară populația și includ protestele acestea libere, ad-hoc, vor fi sprijinite de AUR. Întotdeauna AUR va fi cu poporul, indiferent de nemulțumirile exprimate."

Europa Liberă: Cât de ad-hoc mai sunt protestele, din moment ce chemați la demonstrații și le organizați, prin solicitări clare?

Letiția Aman: „​Sunt, având în vedere toate nemulțumirile exprimate pe Facebook, liber pe stradă, pe la locurile de muncă. Țara cam de două luni tot fierbe. Iar aseară a fost rezultatul acestor nemulțumiri care fierbeau într-un substrat."

Europa Liberă: Câte persoane credeți că au ieșit aseară să protesteze, la nivel național?

Letiția Aman: „​La Reșița știu cu siguranță că au fost 30 de persoane. În țară nu știu să vă spun. La București înțeleg că peste o mie, la Sibiu câteva sute."

Europa Liberă: Cât de reprezentativ credeți așadar că este numărul celor care au ieșit în stradă după ora 20.00, oricare ar fi cifra totală?

Letiția Aman: „​Numărul era instabil. De exemplu la Sibiu au ieșit în jurul orei 02.00 noaptea câteva persoane și în câteva minute deja erau 100. Acum sunt doi, acum sunt 222."

Europa Liberă: Deci e un număr reprezentativ la nivel național sau nu?

Letiția Aman: „​Peste tot au ieșit. Iar acțiunea noastră, AUR, e pe fondul acestor nemulțumiri și încercăm să o facem organizat, legal. Noi la Caraș am autorizat. Am notificat Poliția Locală, am anunțat Jandarmeria. Ne-am instruit oamenii să respecte măsurile minime de protecție. Consider că e mai bine să avem acțiuni asumate decât proteste care pot degenera în ceva nedorit."

Europa Liberă: Care este principala nemulțumire care determină AUR să se implice în proteste de stradă?

Nu știu dacă îmi poate cineva demonstra dacă aceste măsuri au sporit protecția sanitară asupra populației

Letiția Aman: „​Măsurile acestea abuzive, care nu au în spate nici măcar un studiu sau o consultare mai serioasă cu specialiștii. Pur și simplu se iau din alte țări și se impun la noi. Ori în România nu stau lucrurile ca în alte țări. Nu există o bază fundamentală pentru aceste măsuri abuzive. La ora 18.00 se închid maganize. Ies oamenii de la serviciu, nu au timp să-și cumpere hrană. La 20.00 se închide strada. Gândiți-vă la cei ce lucrează în schimbul II. Afacerile sunt distruse. Foarte multe probleme. Chiar nu știu dacă îmi poate cineva demonstra dacă aceste măsuri au sporit protecția sanitară asupra populației. Cred că nici măcar nu trebuiau luate. Trebuia mai multă atenția asupra medicamentației, trebuiau mai multe studii. Nu s-a stat la o masă rotundă cu specialiștii. Guvernul, mai precis domnul Arafat, pe care îl cerem demis, a acționat unilateral."

Europa Liberă: Recordul de 1.400 de paturi ocupate la Terapie Intensivă sau incidența uriașă din anumite localități pot fi însă o bază suficient de credibilă, care să vă contrazică?

Sunteți siguri că acel 7% e real?

Letiția Aman: „​Dar dvs și restul care mă contrazic, sunteți siguri că acel 7% e real? În urma dezvăluirilor din presă s-a stabilit că acest 7%, acest coeficient, nu este nici pe departe real. În loc să consumăm banii pe reclame cu 'poartă mască' puteam să extindem numărul de paturi la ATI."

Europa Liberă: Care sunt pentru dvs. sursele de informare credibile în România, astăzi?

România Tv și Nașul Tv

Letiția Aman:„​România Tv și Nașul Tv. Aseară, în afară de televiziunile Nașul și de Rtv și, de ce nu, și dvs., pentru că prezentați la timp realitatea, nu prea i-am văzut pe alții. Când România e în stradă, tu dai filme și muzică populară. Mi se pare că pe undeva vor să mușamalizeze și să acopere această mișcare."

Europa Liberă: Există vreo preocupare la nivelul partidului AUR că alimentează o nouă falile între românii pe care îi vreți uniți? Cei mai mulț, poate și din cei care v-au votat stau în case și respectă regulile. Lor ce le spuneți?

Letiția Aman: „​Nu văd niciunde dezbinare. Principiul nostru de bază e libertatea. Fiecare e liber să aleagă dacă stă în casă sau iese în stradă. Iei masca sau nu ți-o iei. E decizia personală a fiecăruia. E și hilară situația. Covidul până la ora 20.00 nu există. De la opt seara începe să se plimbe pe bulevard. Noaptea minții. Măsurile care iau nu sunt gândite."

XS
SM
MD
LG