Linkuri accesibilitate

Protest susținut de un partid pro-rus la Chișinău


Protestul a fost organizat de un partid pro-rus, condus de Ilan Șor, politician care a fugit din Republica Moldova.
Protestul a fost organizat de un partid pro-rus, condus de Ilan Șor, politician care a fugit din Republica Moldova.

Câteva mii de oameni au protestat în capitala Republicii Moldova, Chișinău, împotriva președintelui Maia Sandu și a guvernului pro-occidental al țării pe 19 februarie, mulți dintre mulți fiind legați de Partidul Șor, prietenos cu Rusia.

Protestul vine la câteva zile după ce Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au făcut comentarii publice despre un presupus plan rus de a organiza o lovitură de stat în Moldova, mascat de protestele opoziției de la Chișinău.

Partidul Șor este condus de politicianul și omul de afaceri Ilan Șor, care a fugit din Moldova în 2019.

Mulți dintre protestatari au cerut demisia lui Sandu și au cerut guvernului să plătească facturile de utilități ale cetățenilor pentru lunile de iarnă.

Pe 16 februarie, un nou guvern pro-occidental condus de premierul Dorin Recean a depus jurământul după ce a primit sprijinul a 62 de parlamentari din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de guvernământ în parlamentul cu 101 locuri.

Deputații reprezentând socialiștii și comuniștii din opoziție au manifestat împotriva noului guvern și au scandat „Rușine” și „Anticipat”. Partidul Șor a boicotat sesiunea.

Acel vot a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce Recean, în vârstă de 48 de ani, a fost nominalizat de Sandu pentru a o înlocui pe Natalia Gavriliță, al cărei guvern a demisionat după 18 luni de mandat.

XS
SM
MD
LG