Linkuri accesibilitate

Protest al agenților din penitenciare prin „metoda excesului de zel”


Poliţiştii de penitenciar sunt nemulţumiţi de reforma sistemului pensiilor militare.
Poliţiştii de penitenciar sunt nemulţumiţi de reforma sistemului pensiilor militare.

Miercuri, angajaţii din sistemul penitenciar „vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore”, pentru că s-au săturat să „mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă”, arată Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliştii explică decizia lor prin faptul că „protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii”.

Protestul a început de marți, când poliţiştii de penitenciare au făcut grevă japoneză purtând o banderolă albă pe braţ. Ei spun că vor să atragă atenţia clasei politice cu privire la dezastrul în care se află penitenciarele din cauza proastei guvernări PNL-PSD-UDMR.

„Miercuri, 31.05.2023 poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, arată un comunicat de la FSANP.

Poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea penitenciarelor prin „exces de zel”.

„Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă. În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume «excesul de zel» înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume «accesul angajaţilor în penitenciar» să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute”, explică sindicaliștii.

Primul penitenciar blocat va fi cel de la Craiova, urmat de unităţile de detenţie de la Bistriţa şi Bacău.

Poliţiştii de penitenciar sunt nemulţumiţi de reforma sistemului pensiilor militare, considerând că actuala coaliţie formată din PSD-PNL face această reformă „la comanda” Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene, „fără consultarea instituţiilor de forţă ale României”.

Polițiștii din penitenciare critică creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani și spun că vor ieși la pensie direct în sicriu.

„Modificarea bazei de calcul a pensiilor militare le va oferi poliţiştilor de penitenciare o pensie sub costurile unei vieţi decente, sub acel coş minim despre care guvernanţii nu vor niciodată să vorbească. PNL şi PSD, dacă nu ne omorâţi la locul de muncă, ne omorâţi prin înfometare, ca pensionari! Sună cinic, dar aveţi experienţă. Ca dovada aveţi cazurile românilor care au murit de foame şi frig în casă, în iarna anului 2022”, arată sindicaliștii într-un mesaj către politicieni.

XS
SM
MD
LG