Linkuri accesibilitate

Proteste împotriva „tiraniei medicale” în mai multe capitale europene


Protest la Berlin

Mai multe orașe europene au fost sâmbătă scena unor proteste împotriva purtării măștilor și a restricțiilor impuse de autorități ca măsuri de combatere a coronavirusului, cea mai mare manifestaţie, cea de la Berlin, fiind întreruptă de poliţie din cauza nerespectării măsurilor sanitare, transmite AFP.

La Londra, o mie de protestatari au cerut în Trafalgar Square „încheierea tiraniei medicale".

Unii au spus „Nu vaccinurilor obligatorii”, în timp ce un bărbat flutura o pancartă pe care scria „Măștile sunt botnițe”.

La Paris, aproximativ 300 de persoane au protestat pașnic, pentru a denunța decizia guvernului de a impune purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate locurile publice, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Protestatarii purtau pancarte pe care scria „Stop minciunile”, fiind repede înconjurați de polițiști, care i-au amendat cu câte 135 de euro pe cei care nu purtau mască.

„Nu există nicio dovadă științifică a utilității purtării unei măști afară”, a spus Anais, student la sociologie. „Covid-19 nu este atât de periculos, ci ucide în principal persoanele cu vârsta de peste 60 de ani”, a declarat acesta.

Sophie, o pariziană de circa 50 de ani, a venit să protesteze pentru 1libertatea de a alege". „Sunt pur şi simplu o furioasă din cauza măsurilor care-mi restrâng libertatea și care nu au nicio justificare medicală", a spus ea.

La Berlin, cei circa 20.000 de manifestanți au fost opriți de poliție care a invocat faptul că nu este respectată „distanţarea minimă", în ciuda cererilor repetate făcute în acest sens de forțele de ordine, motiv pentru care poliția a decis că nu există altă soluție decât dispesarea manifestanților. După ce au fost somaţi să plece, manifestanţii, mulţi dintre ei aşezaţi pe jos, au rămas la faţa locului strigând „rezistenţă" şi "Noi suntem poporul", un slogan al extremei drepte, iar unii au intonat imnul naţional.

Mii dintre ei au continuat să manifesteze în cadrul unui protest derulat fără intervenţia poliţiei. Mai multe grupuri au blocat artere în mai multe locuri din Berlin, iar două persoane au fost arestate după ce au aruncat cu pietre şi sticle în forţele de ordine.

La protest a participat o mulţime foarte amestecată, din toate grupele de vârstă, inclusiv familii cu copii. Drapelele cu curcubeul s-au amestecat cu cele ale Germaniei, iar manifestanţii au strigat în mai multe rânduri "Merkel trebuie să plece", cuvântul de ordine al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

„Nu sunt un simpatizant al extremei drepte, sunt aici pentru a apăra libertăţile noastre fundamentale", a declarat pentru AFP un berlinez de 43 de ani, cu craniul ras, care purta un tricou gri pe care era scris cu majuscule albe: "Gândeşte, ajută!".

„Muţi spun că nu există decât câţiva inşi de extremă dreaptă în stradă dar, în realitate, ei sunt cei care organizează manifestaţia", a spus o participantă la o contramanifestaţie organizată de stânga radicală Die Linke.

Proteste anti-mască au avut loc, de asemenea, și la Zurich.

Pandemia a ucis peste 838.000 de oameni în întreaga lume de la apariția virusului în China, la sfârșitul anului trecut, fiind înregistrate peste 24,7 milioane de cazuri. Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de decese: 181.779.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG