Linkuri accesibilitate

Proteste în Kazahstan | Guvernul a demisionat. Șeful Europei Libere kazahe și un operator, reținuți


Protestatarii se adună pe străzile din Almatî în seara zilei de 4 ianuarie
Protestatarii se adună pe străzile din Almatî în seara zilei de 4 ianuarie

După ce a spus națiunii că executivul kazah nu va cădea în urma protestelor de amploare declanșate de creșterea abruptă a prețurilor la energie, președintele kazah Kasâm Jomart Tokaev a acceptat demisia guvernului după a treia zi de proteste.

Un decret prezidențial publicat pe 5 ianuarie arată că Tokaev a acceptat demisia guvernului „în conformitate cu articolul 70 al Republicii Kazahstan”. Acesta l-a numit pe actualul prim-viceprim-ministru, Alihan Smailov, prim-ministru interimar.

De asemenea, decretul arată că actualii membri ai guvernului își vor continua activitatea până la formarea unui nou guvern. În același timp, președintele l-a numit pe Murat Nurtileu prim-vicepreședinte al Comitetului pentru Securitate Națională și l-a eliberat pe Krîmbek Kușerbaev din funcția de secretar de stat.

Tokaev a semnat și un decret de instituire a stării de urgență în regiunile Almatî, Mangistau și Janaozen până pe 19 ianuarie.

Într-un mesaj video adresat națiunii în urmă cu o seară, pe 4 ianuarie, președintele Tokaev a spus că guvernul nu va cădea și că vrea „încredere reciprocă și dialog, mai degrabă decât conflicte”.

Apelul său a venit la scurt timp după ce s-a aflat că forțele de securitate au folosit grenade paralizante împotriva protestatarilor care încercau marți, 4 ianuarie, să ia cu asalt biroul primăriei din cel mai mare oraș al țării, Almatî (denumită Alma Ata în perioada sovietică), ex-capitală și centru economic și financiar important al țării.

PreședinteleTokaev i-a avertizat pe protestatari marți seară, în timpul unui apelului video adresat națiunii, că îndemnurile de a ataca clădirile guvernamentale și militare sunt ilegale.

Un videoclip încărcat pe rețelele de socializare lasă să se audă explozii venind din vecinătatea pieței principale a orașului unde se află primăria.

Videoclipurile care circulă pe internet arată cum forțele speciale folosesc grenade cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Almatî - 4 ianuarie 2021.
Videoclipurile care circulă pe internet arată cum forțele speciale folosesc grenade cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din Almatî - 4 ianuarie 2021.

Piața Republicii a fost închisă publicului, iar accesul la conexiunea mobilă la internet a fost limitat în Almatî.

În ciuda restricțiilor și a represiunii declanșate de forțele de securitate, mulțimile au continuat să se adune și să mărșăluiască pe străzile din Almatî (denumită Alma Ata în perioda sovietică) până noaptea târziu.

Cu doar câteva ore în urmă, poliția kazahă a reținut un al doilea jurnalist al Europei Libere, care transmitea de la protestele națiunii din Asia Centrală, în timp ce nemulțumirile populare creșteau din cauza majorării bruște a prețului la energie.

Jurnalistul Europei Libere, Darhan Umirbekov
Jurnalistul Europei Libere, Darhan Umirbekov

Darhan Umirbekov, redactor la Serviciul Kazah al Europei Libere a fost reținut de poliție marți, pe 4 ianuarie în capitala Nur-Sultan (fostă Astana, a cărei denumire a fost modificată în 2019 în cinstea primului președinte al republicii independente, Nursultan Nazarbaiev), la o demonstrație de la care transmitea.

Cu câteva ore înainte, ofițerii l-au reținut pentru scurt timp, fără explicații, pe Kasîm Amanjol, șeful interimar al biroului Europei Libere de la Almatî, Serviciul în limba kazahă, cunoscut la nivel local sub numele de Azattyk, în timp ce filma, pentru a treia zi consecutiv, protestele motivate de creșterea bruscă și dramatică a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), folosit pentru circulația vehiculelor.

Președintele Europei Libere, Jamie Fly, a cerut ca Umirbekov și orice alt jurnalist să fie eliberați.

„Jurnaliştii RFE/RL din Kazahstan oferă un serviciu public important prin serviciul făcut concetățenilor lor. Guvernul kazah trebuie să-l elibereze imediat pe Darhan Umirbekov şi pe orice alt jurnalist reținut. Este scandalos ca reporterii să fie arestați doar pentru că își fac meseria”, a spus Fly a spus într-o declarație dată publicității pe 4 ianuarie.

Într-un final, Umirbekov a fost eliberat dar numai după ce a fost interogat mai mult de patru ore de poliție.

Kasîm Amanjol, șeful Europei Libere kazahe, reținut și el de polițiști pentru câteva ore
Kasîm Amanjol, șeful Europei Libere kazahe, reținut și el de polițiști pentru câteva ore

Protestele au izbucnit în regiunea Mangistau, din vestul Kazahstanului, pe 2 ianuarie, din cauza creșterii bruște a prețului la gazul lichefiat și s-au răspândit în întreaga țară.

Marți seară, pe 4 ianuarie, guvernul a anunțat că va restabili plafonul de preț la 50 de tenge (0,11 dolari) pe litru, sau mai puțin de jumătate din prețul pieței, în Mangistau.

Tokaev a semnat, de asemenea, un decret pentru instituirea stării de urgență în regiunile Almatî și Mangistau.

Sute de oameni care au cerut scăderea prețurilor la gaze și demisia guvernului s-au adunat în piețele centrale ale orașului Janaozen și Aktaú, centrul administrativ al regiunii Mangistau, după două nopți de proteste.

Mitinguri mai mici au avut loc, în sprijinul protestatarilor din Mangistau, și în alte orașe: în nord – la Aktobe, în sud - la Șîmkent, în vest – la Oral (fostul Uralsk), în sud-est - la Almatî și în capitala Nur-Sultan. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea și față de probleme precum corupția, șomajul și salariile mici.

Peste 20 de persoane au fost reținute de poliție în cadrul acestor proteste.

În încercarea de a calma demonstranții, președintele Kasâm Jomart Tokaev a anunțat că o comisie guvernamentală care include membri ai administrației sale a început să lucreze la Aktau pentru „găsirea unei soluții reciproc acceptabile la problema care a apărut în interesul stabilității în țara noastră. ”

„Oamenii legii au fost instruiți să prevină încălcările ordinii publice. Demonstranții trebuie să fie responsabili și pregătiți pentru dialog”, a scris el pe Twitter.

Guvernul a spus că va „implementa un pachet de măsuri pentru a reglementa” prețurile la combustibilul lichefiat.

Prețul pe litru de GNL a crescut la 120 de tenge (28 de cenți SUA) la benzinăriile din Mangistau la începutul acestui an, comparativ cu un preț de 50-60 de tenge (12-14 cenți) în 2021.

Janaozen a fost scena unei represiuni brutale a poliției în 2011 împotriva lucrătorilor din industria petrolieră care au protestat împotriva salariilor mici și a condițiilor precare de muncă. În urma represiunii au murit cel puțin 16 dintre protestatari.

Un localnic din Aktau, Esberdi Asaov, a declarat pentru Europa Liberă că aproximativ 6.000 de protestatari, în principal tineri, se aflau în Piața Intimak în seara de 3 ianuarie, cerând demisia guvernului și măsuri anticorupție și împotriva șomajului.

În piață au fost amenajate un cort și o iurtă. Poliția nu a permis demonstranților să instaleze sobe și să gătească mâncăruri calde, dar localnicii și oamenii de afaceri le-au adus mâncare caldă, potrivit lui Asaov.

Drumurile care duc spre oraș au fost închise de autorități.

În Nur-Sultan, poliția a reținut cel puțin trei persoane care protestau în fața clădirii guvernului, în timp ce conexiunile la internet mobil erau dezactivate în zonă.

Cel puțin trei protestatari au fost reținuți în oraș în ziua precedentă.

Poliția a făcut cel puțin 10 arestări înaintea unui protest planificat de omul de afaceri fugar și fost ministru al Energiei, Muhtar Abliazov, lider al organizației interzise Democratic Choice of Kazakhstan (DVK).

În Șimkent, poliția a îndepărtat cu forța peste 10 persoane adunate în fața clădirii administrației locale, în timp ce bărbați îmbrăcați în civil au împiedicat un corespondent al Europei Libere să filmeze.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că legea Kazahstanului privind adunările publice contravine standardelor internaționale, pentru că necesită permisiunea autorităților pentru organizarea de mitinguri. De asemenea, prevede urmărirea penală pentru organizarea și participarea la mitinguri neautorizate, chiar dacă constituția națiunii garantează cetățenilor săi dreptul la întrunire liberă.

Mulți activiști ai țării din Asia Centrală au primit în ultimii ani pedepse lungi cu închisoarea sau pedepse de libertate restrânsă asemănătoare eliberării condiționate pentru implicarea lor în activitățile DVK, precum și pentru participarea la mitingurile organizate de grup.

XS
SM
MD
LG