Linkuri accesibilitate

Proteste în Polonia împotriva legii privind avortul de Ziua Internațională a Femeii


Polonia - Proteste la Varșovia, de Ziua Internațională a Femeii împotriva înăspririi legii anti-avort
Polonia - Proteste la Varșovia, de Ziua Internațională a Femeii împotriva înăspririi legii anti-avort

Mai multe persoane au ieșit luni în stradă în mai multe orașe din Polonia, de Ziua Internațională a Femeii, pentru a protesta împotriva înăspririi legii anti-avort, relatează dpa.

La Varșovia, câteva sute de persoane s-au adunat luni după-amiază într-o intersecție din centrul orașului, la un miting numit „Ziua femeii fără compromis”.

Mulți au purtat afișe și pancarte, spunând „Corpul ei, alegerea ei” și „În numele mamelor, fiicelor și surorilor”.

Poliția i-a înconjurat pe protestatari și i-a avertizat că manifestările au fost interzise din cauza pandemiei.

S-au ținut mitinguri și în alte orașe importante, printre care Lodz și Poznan.

În octombrie, Tribunalul Constituțional al țării a decis că avorturile efectuate din cauza unor defecte congenitale ireversibile - acoperind o gamă largă de afecțiuni, de la sindromul Down la boli fatale - sunt ilegale.

De atunci au avut loc demonstrații de masă pe stradă, întrucât schimbarea înăsprește legea care era deja una dintre cele mai stricte din Europa și interzice efectiv avorturile legale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG