Linkuri accesibilitate

Proteste în Turcia după moartea avocatei condamnate la închisoare


Protest al avocaților care au afișat portretul colegei lor, care a murit în închisoare după 238 de zile de greva foamei, cerând un proces corect, după ce a fost acuzată de apartenență la o organizație teroristă

Moartea avocatei a provocat ciocniri în Turcia între susținătorii acesteia și forțele de ordine, protestul fiind înnăbușit de poliție cu gaze lacrimogene, potrivit Deutsche Welle.

Avocata turcă, aflată în greva foamei de 238 de zile, după ce a fost condamnată la închisoare, în 2019, pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă, a murit, joi, la un spital din Istanbul, potrivit firmei sale de avocatură, citată de Reuters.

Potrivit Avocatului Poporului turc, Ebru Timtik se afla în greva foamei pentru a cere un proces corect şi a murit în urma unui stop cardiac, în cursul zilei de joi.

Prietenii ei au declarat că Ebru Timtik cântărea doar 30 de kilograme atunci când a murit la spital, unde se afla și colegul ei, Aytac Unsal, unde au fost transferați în iulie, după ce au intrat în greva foamei în închisoarea Silivri din Istanbul.

În timp ce susținătorii lui Timtik s-au apropiat de un cimitir din nordul Istanbulului, scandând „Ebru Timtik este nemuritoare” și „statul ucigaș va fi tras la răspundere”, polițiștii, echipați cu cască de protecție și cu scuturi au aruncat cu gaze lacrimogene, relatează AFP.

Înainte, un elicopter al poliției plana deasupra manifestației la care poliția a folosit vehivule blindate, care s-au ciocnit cu susținătorii lui Timtik. Poliția a încercat să împiedice adunarea mulțimii în fața Asociației Baroului din Istanbul, a relatat ziarul ziarul Evrensel.

Cel puțin un avocat a fost reținut în acest incident.

Moartea lui Timtik, despre care s-a aflat joi seară, urmează deceselor altor doi muzicieni de stânga, din aprilie și mai.

Grupuri internaționale și locale, inclusiv Asociația Avocaților Contemporani (CHD), au cerut imparțialitatea instanțelor și eliberarea lor de sub puterea lui președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Organizaţii Internaţionale pentru drepturile avocaţilor au afirmat că Timtik, care a fost condamnată la peste 13 ani de închisoare şi colegul acesteia, Aytac Unsal, au început să refuze alimentele in aprilie, pentru a-şi „întări solicitarea pentru un proces corect şi aplicarea justiţiei în Turcia”.

Cei doi avocaţi au spus că vor „continua greva foamei, chiar dacă aceasta va duce la moartea lor”, potrivit unei declaraţii publicate în august de organizaţii precum Bar Human Rights Committee of England and Wales şi International Association of Lawyers.

Recursul împotriva verdictului din martie 2019 a fost respins în octombrie, iar un nou recurs înaintat Curţii Supreme a Turciei este, încă, în aşteptare, potrivit aceleiaşi declaraţii.

Alături de Aytac Unsal, Ebru Timtik era membră a Asociaţiei Avocaţilor Contemporani – specializată în apărarea cazurilor politice sensibile. Autorităţile turce i-au condamnat pe cei doi avocați pentru presupuse legături cu organizaţia marxist-leninistă radicală DHKP-C, o grupare care a comis mai multe atentate şi care este catalogată drept „teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali, potrivit News.ro.

XS
SM
MD
LG