Linkuri accesibilitate

Proteste în Turcia după prăbușirea lirei


Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a presat în ultimele zile banca centrală pentru o relaxare agresivă a politicii monetare cu scopul de a stimula exporturile.

După ce lira turcească s-a prăbuşit marţi cu 15%, oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva partidului aflat la guvernare condus de Recep Tayyip Erdoğan. Protestele antiguvernamentale au avut loc marți seara la Istanbul și la Ankara, iar manifestanții au cerut demisia guvernului.

De asemenea, au avut loc demonstrații și în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfășurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanților, transmite publicația duvarenglish.com, preluată de Digi 24.

Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării să răspundă în fața poporului”.

Lira turcească s-a prăbuşit marţi cu 15%, la un minim istoric de 13,45 unităţi pentru un dolar, înregistrând a doua cea mai slabă evoluţie din istoria sa, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a apărat reducerile recente ale dobânzilor şi s-a angajat să câştige „războiul de independență economică”, în pofida criticilor şi a apelurilor de inversare a politicii monetare, potrivit Reuters.

Moneda turcească a scăzut pentru a 11-a şedinţă consecutiv, iar de la începutul acestui an s-a devalorizat cu 45%, 26% doar de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan a presat banca centrală pentru o relaxare agresivă a politicii monetare cu scopul de a stimula exporturile, investiţiile şi crearea de locuri de muncă, chiar dacă inflaţia a accelerat la aproape 20%, iar deprecierea lirei s-a accentuat, erodând profund veniturile turcilor.

Sute de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia guvernului
Sute de oameni au ieșit în stradă și au cerut demisia guvernului

Mulţi economişti au spus că reducerea dobânzilor este nesăbuită, în timp ce politicienii din opoziţie au cerut alegeri anticipate.

Cu toate că lira a recuperat jumătate din pierderile de marţi, fiind tranzacţionată la 12,485 unităţi pentru un dolar, în ultimele 11 zile a consemnat cea mai slabă evoluţie de după 1999.

Banca centrală a redus dobânda cheie cu un total de 4 puncte procentuale, începând din luna septembrie, făcând ca randamentele reale să fie puternic negative, în timp ce practic toate celelalte bănci au început să înăsprească politicile monetare sau se pregătesc să o facă.

Lira turcească a consemnat în acest an cea mai slabă performanţă comparativ cu restul monedelor din cauza unui experiment prematur al preşedintelui Erdogan, consideră analiştii.

Sute de protestatri au ieșit pe străzile din Ankara și Istanbul să protesteze împotriva lui Erdogan.
Sute de protestatri au ieșit pe străzile din Ankara și Istanbul să protesteze împotriva lui Erdogan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Românii și politica
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
XS
SM
MD
LG