Linkuri accesibilitate

Sindicatele, nemulțumite de creșterea salariului minim cu doar 40 de lei. Încep protestele


România - Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu
România - Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu

Sindicaliștii CNS Cartel ALFA vor picheta, începând de marți, sediul Ministerului Muncii, nemulțumiți de majorarea cu doar 41 de lei net a salariului minim pe economie.

„Suntem dezamăgiți de această decizie și considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor și a celor săraci”, transmite confederația sindicală într-un comunicat remis presei luni.

„În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului. Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor și decide declanșarea unei serii de acțiuni de protest, având ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor”, își motivează sindicaliștii protestul.

Ca să depășească rata inflației, guvernul vrea să mărească salariul minim brut pentru anul 2021 cu 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, în timp ce sindicaliștii cer o creștere până la 2.400 lei brut.

Premierul Florin Cîţu și ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut luni consultări cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social pe tema creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru anul 2021.

„La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîțu.

În cadrul discuției, ministrul Muncii a prezentat trei scenarii referitoare la evoluția acestui indicator în 2021.

Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.

Totodată, premierul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani.

Salariul minim pe economie a fost majorat ultima dată cu 83 de lei, pe anul 2020, fiind la nivelul de 1.346 RON. În 2019, majorarea a fost de 101 lei, la 1.236 de lei, în 2018 cu 97 de lei, la nivelul de 1.162 de lei iar în 2017 a crescut cu 140 de lei, la 1.065 de lei.

XS
SM
MD
LG