Linkuri accesibilitate

Primarul Nicușor Dan le interzice transportatorilor și fermierilor să protesteze în București


Reprezentanți ai fermierilor care protestează la marginea Capitalei
Reprezentanți ai fermierilor care protestează la marginea Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a respins marți cererea de protest a transportatorilor și fermierilor care au cerut ocuparea integrală, de vineri până luni, a zonei din fața Guvernului și a străzilor adiacente.

„Am respins solicitarea de protest a transportatorilor și a fermierilor pentru că nu este rezonabilă”, a anunțat primarul general Nicușor Dan pe Facebook.

Protestatarii au solicitat explicit ocuparea integrală, de vineri până luni, a Pieței Victoriei și a străzilor adiacente, pentru 15.000 de mașini si utilaje, spune primarul general. „Evident ca întregul transport ar fi fost blocat în București”, a adăugat el.

Nicușor Dan amintește că cel mai mare protest autorizat cu mașini a avut loc în 2017. Cele 3800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piața Victoriei și de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulației.

El spune că dreptul la protest este consfințit de lege, dar fără perturbarea funcționării normale a drumurilor publice sau a transportului în comun. „Vom aproba orice solicitare de protest care respectă legea, așa cum am făcut și până acum”, spune Nicușor Dan.

Protestele agricultorilor și transportatorilor au continuat marți pentru a șaptea zi consecutiv.

Punctul central al manifestațiilor rămâne în localitatea Afumați, aflată la câțiva kilometri nord-est de București, unde ocupă prima bandă a drumului național 2, pe ambele sensuri.

Transportatorii și agricultorii continuă să protesteze și în alte locuri din țară, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, în ciuda promisiunilor venite dinspre premierul Marcel Ciolacu.

Marți sunt raportate manifestații în mai multe orașe din țară, precum Satu Mare, Târgu Secuiesc ori Craiova.

Premierul Ciolacu a declarat luni seară că protestele sunt îndreptățite, dar i-a criticat pe manifestanți pentru că au ales să blocheze drumurile înainte să vină la dialog.

El susține că „aproape 99% dintre solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis” și a susținut că „90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs”, doar că nu a mai fost timp în această perioadă ca ele să fie transpuse în hotărâri sau în ordonanțe de Guvern.

Luni, unul dintre liderii fermierilor a anunțat că manifestațiile ar putea fi suspendate în urma negocierilor cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG