Linkuri accesibilitate

Proteste în Georgia împotriva legii „agenților străini” de inspirație rusească. 14 arestări. Încăierare în parlament


Proteste masive în Georgia împotriva legii „agenților străini”, creată după model rusesc.

Mii de georgieni au protestat luni seară în stradă iar parlamentarii s-au luat la bătaie în forul legislativ după ce partidul de guvernământ a dat undă verde unui proiect le lege creat după model rusesc privind așa-zișii „agenţii străini".

Peste 5.000 de manifestanți s-au adunat în fața clădirii parlamentului construită de sovietici din Georgia, cerând guvernului să retragă legislația care impune organizațiilor care acceptă fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenți străini, cu riscul de a fi amendate în caz contrar sau interzise.

Criticii georgieni ai proiectului de lege spun că acesta este făcut după modelul legislației de la Kremlin și are ca unic scop reprimarea disidenței, așa cum s-a întâmplat și la marele vecin rus.

Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului, care este controlată de partidul de guvernământ Visul Georgian și aliații săi, a aprobat proiectul de lege, pregătind terenul pentru ca proiectul să intre marți în dezbatere într-o primă lectură.

Protestatarii din stradă au scandat „Rușii! Rușii!" către cordoanele de poliție care au protejat parlamentul cu tunuri de apă.

Ministerul de Interne al Georgiei a anunțat că 14 protestatari au fost reținuți pentru încălcarea ordinii publice și un ofițer de poliție s-ar afla sub tratament după ce a fost rănit.

„Sper să facem eforturi suficient de puternice pentru a scoate această lege din parlament”, a spus Tornike, un activist în vârstă de 24 de ani. „Dar dacă nu o fac, cred că trebuie să facem eforturi suficient de puternice pentru a scăpa de acest guvern”, a declarat acesta pentru Reuters.

Mii de oameni protestează, iar parlamentarii se ceartă, în timp ce legea georgiană privind „agenții străini" reapare în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00

Protestatarii s-au dispersat luni seara după ce activiștii i-au îndemnat să revină în stradă marți, când va avea loc ședința în parlament.

Președinta Salome Zurabișvili, critic fervent al partidului Visul Georgian, a promis sprijin pentru protestatari pe platforma media X, jurând că „Georgia nu se va preda resovietizării!”, numai că rolul președintelui în stat este unul mai degrabă onorific.

Partidul Visul Georgian, aflat în mare parte sub controlul miliardarului Bidzina Ivanișvili, fost premier în vârsă de 68 de ani, a declarat luna aceasta că va reintroduce proiectul de lege la 13 luni după ce a fost abandonat din cauza protestelor.

În aceeași seară, televiziunea l-a arătat pe Mamuka Mdinaradze, liderul fracțiunii parlamentare a Visului Georgian și o forță cheie din spatele proiectului de lege, fiind luat pe sus și îndepărtat de la tribună de deputatul de opoziție Aleko Elisașvili în timp ce vorbea.

Incidentul a declanșat o încăierare în parlament. Filmările l-au arătat pe Elisașvili fiind întâmpinat cu urale în afara parlamentului. Câțiva alți parlamentari din opoziție au fost excluși de la audierea comisiei de parlamentarii de la Visul Georgian.

Proiectul de lege a tensionat relațiile cu țările europene și cu Statele Unite, care se opun adoptării sale.

Uniunea Europeană, care a acordat Georgiei statutul de candidat la aderare în decembrie, a declarat că această mișcare este incompatibilă cu valorile blocului comunitar.

Visul Georgian spune că dorește ca țara să adere la UE și NATO, chiar dacă și-a întărit legăturile cu Rusia și s-a confruntat cu acuzații de autoritarism și că proiectul de lege este necesar pentru a combate ceea ce numește „valorile pseudoliberale” impuse de străini și pentru a promova transparența.

Guvernul a declarat că prim-ministrul Irakli Kobakhidze s-a întâlnit cu ambasadorii ai UE, din Marea Britanie și SUA și că a apărat proiectul de lege.

Rusia este foarte nepopulară în Georgia din cauza sprijinului pe care-l acordă celor două regiuni separatiste din fostul stat sovietic: Abhazia și Osetia de Sud.

Rusia a învins Georgia într-un scurt război în 2008.

Khatia Dekanoidze, un deputat din opoziție exclus de la audierile comisiei privind proiectul de lege, a declarat pentru Reuters: „Nu este vorba despre lege, adică nu este vorba despre procedurile judiciare. Este vorba despre alegerea geopolitică. Dacă Georgia va merge în Uniunea Europeană sau dacă Georgia merge în Rusia”.

Georgia urmează să organizeze alegeri până în octombrie.

Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid, dar a pierdut teren din 2020, când a câștigat o majoritate restrânsă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG