Linkuri accesibilitate

Alegeri anulate în Kîrgîzstan după proteste violente de stradă


Proteste violente în Kîrgîzstan după alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

Președintele kîrgîz Sooronbai Jeenbekov și-a îndemnat marți oponenții să oprească tulburările publice după ce protestatarii care au solicitat anularea rezultatelor alegerilor parlamentare au pătruns în clădirea care adăpostea parlamentul și birourile prezidențiale din capitala Bișkek.

UPDATE: Biroul Electoral Central a decis să anuleze rezultatele alegerilor parlamentare și a îndeplinit solicitarea miilor de protestatarilor care au ieșit pe străzi în ultimele două zile.

Într-o declarație pe site-ul său, Jeenbekov a spus că a ordonat forțelor de securitate să nu deschidă focul și și-a exprimat disponibilitatea de a anula rezultatele contestate ale alegerilor parlamentare.

„Am recomandat Comisiei Electorale Centrale să analizeze cu atenție orice încălcare a legii și să anuleze rezultatele alegerilor, dacă este necesar", se menționează în declarația lui Jeenbekov.

El a descris acțiunile manifestanților furioși care au preluat guvernul, televiziunea și clădirile serviciilor de securitate drept o încercare a unor forțe politice de a prelua puterea în mod ilegal.

Mesajul lui Jeenbekov a apărut după ce a izbucnit un incendiu în clădirea parlamentului, iar fostul președinte Almazbek Atambaev a fost eliberat din închisoare în urma ciocnirilor violente de la Bishkek între forțele de securitate și oamenii supărați din cauza rezultatelor alegerilor.

Locația lui Jeenbekov este necunoscută, dar Tolgonai Stamalieva, purtătorul de cuvânt al acestuia, a spus mai devreme că se află la Bișkek, potrivit AKIpress.

Incendiul a izbucnit la începutul zilei de 6 octombrie în etajul al treilea al clădirii unde se află birourile președintelui Sooronbai Jeenbekov și camera Jogorku Kenesh (Consiliul Suprem), format din 120 de membri. Fum negru s-a revărsat de la ferestre în timp ce pompierii au încercat să stingă focul, a raportat Serviciul Kîrgîz al RFE / RL.

Fotografiile postate mai devreme pe rețelele sociale arată protestatarii în birourile președintelui de la etajul al șaptelea mergând dintr-o cameră în alta, deteriorând unele dintre piesele de mobilier. Într-una dintre camere, au scos de pe perete un portret al lui Jeenbekov, iar un protestatar l-a dat scos din cadrul ramei.

Un alt grup de protestatari a pătruns în compania publică de televiziune și radio, iar protestatarii au intrat și în clădirea Comitetului de Stat pentru Securitate Națională, fără a li se opune rezistență.

O persoană a fost ucisă și 590 rănite în ciocnirile de peste noapte, a spus guvernul.

Evenimentele care au evoluat rapid au avut loc după un amplu protest la Bișkek, pe 5 octombrie, care a solicitat anularea rezultatelor alegerilor organizate cu o zi înainte. Poliția a folosit tunuri de apă, gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și grenade de asomare pentru a dispersa mulțimea, potrivit Serviciului Kîrgîz al RFE / RL.

Spitalele din Bishkek au raportat că au tratat peste 120 de pacienți care au suferit răni în timpul violenței.

XS
SM
MD
LG