Linkuri accesibilitate

Proteste masive în Israel, după demiterea ministrului Apărării


Zeci de mii de oameni au protestat în Tel-Aviv și în alte orașe din Israel, după ce premierul l-a demis pe ministrul Apărării, care ceruse oprirea reformelor care riscă să pună sistemul de justiție din țară sub controlul politicului.
Zeci de mii de oameni au protestat în Tel-Aviv și în alte orașe din Israel, după ce premierul l-a demis pe ministrul Apărării, care ceruse oprirea reformelor care riscă să pună sistemul de justiție din țară sub controlul politicului.

Zeci de mii de israelieni au protestat în stradă duminică după ce premierul Beniamin Netanyahu l-a demis pe pe ministrul Apărării, Yoav Gallant. Acesta a cerut public, cu o zi înainte, stoparea revizuirii sistemului judiciar, contestată deja în societatea israeliană.

Protestele de masă au avut loc în special în Ierusalim, Tel Aviv, dar și în alte părți ale țării și au venit la scurt timp după anunțul de demitere a ministrului, notează agenția de presă Reuters.

Cu o zi înainte, ministrul Apărării, Yoav Gallant, declarase cu o zi înainte că reformarea sistemului judiciar reprezintă „o amennțare clară, imediată și tangibilă la securitatea statului” și a cerut oprirea acestora.

După ce premierul a decis să îl demită, duminică, fără a oferi detalii cu privire la succesorul său, fostul ministru al apărării a scris că „starea securității Israelului a fost și va fi tot timpul misiunea vieții mele".

Liderii opoziției au criticat decizia luată duminică de Netanyahu.

Planurile partidului premierului de a reforma sistemului judiciar sunt văzute de specialiști internaționali ca o încercare de control politic asupra sistemului și a generat o criză internă.

Asta întrucât coaliția guvernamentală ar urma să aibă ultimul cuvânt în numirile din sistemul judiciar, scrie The Guardian.

Poliția israeliană a recurs la tancuri de apă pentru a bloca accesul protestatarilor spre reședința premierului din Ierusalim, în timp ce protestele în masă din Tel Aviv reprezintă o nouă rundă a mișcărilor de stradă organizate de la începutul anului aici.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG