Linkuri accesibilitate

Parlamentul moldovean a decis trecerea SIS în subordinea sa. Proteste la Chișinău


Republica Moldova - Protest în fața parlamentului de la Chișinău
Republica Moldova - Protest în fața parlamentului de la Chișinău

UPDATE - Majoritatea parlamentară din Republica Moldova a aprobat trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui țării în cea a legislativului, transmite Agora.md.

Câteva mii de persoane s-au adunat joi în fața Parlamentului din Republica Moldova pentru a protesta față de intenția socialiștilor de a trece Serviciul de Informaţii (SIS) din subordinea preşedintelui în cea a legislativului. De asemenea, actuala majoritate intenționează să adopte o serie de proiecte controversate precum acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă transmite presa de peste Prut, preluată de Agerpres.

Printre legile controversate incluse de socialişti pe ordinea de zi a parlamentului figurează și un pachet de legi privind Găgăuzia, despre care vicepreşedintele parlamentului Aleksandru Slusari, liderul grupului parlamentar al Platformei DA, a spus că reprezintă un pericol de federalizare a Republicii Moldova.

Încercarea de a trece serviciul de informații în subordinea legislativului este considerată de opoziţie o tentativă de a limita puterile preşedintelui ales, Maia Sandu, care ar urma să fie învestită în funcție la sfârşitul lunii decembrie, scrie AFP.

Manifestanții strigă „Jos trădătorii!" şi cer dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

Forțe de poliție au fost mobilizate în jurul parlamentului, fără a interveni pentru moment.

Proiectul de lege figurează pe ordinea de zi a reuniunii de joi a parlamentului, alături de celelalte iniţiative denunţate de opoziţie, în special cea privind acordarea unui statut special limbii ruse în Republica Moldova şi ridicarea interdicţiei de difuzare a buletinelor de ştiri transmise de canalele de televiziune ruseşti.

Maia Sandu a acuzat parlamentul de corupție și a cerut „societăţii moldovene să se unească în faţa unei ameninţări comune".

„Avem nevoie de o ţară bună pentru toate persoanele oneste. Avem nevoie de alegeri legislative anticipate pentru a-i alunga pe hoţi de la putere", a spus Maia Sandu. Ea a acuzat coaliţia PSRM-Şor că este mai preocupată de reducerea atribuţiilor preşedintelui, prin trecerea SIS din subordinea acestuia în cea a parlamentului, decât de nivelul de trai al populaţiei.

„Suntem astăzi aici pentru a ne apăra democraţia, pentru a ne apăra dreptul să avem o ţară fără corupţie, fără sărăcie, o ţară în care să ni se facă dreptate. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, de aceea vă rog foarte mult să respectăm regulile sanitare. Aproape zece luni, Dodon şi guvernul lui au făcut totul pe dos şi tot din cauza lor trebuie să ieşim din nou în stradă în plină pandemie ca să ne apărăm drepturile. Oamenii mor în spitale pentru că nu au medicamente, oamenii nu au ce mânca şi majoritatea PSRM-Şor se preocupă de reducerea atribuţiilor preşedintelui!", a declarat Sandu, citată de Radio Chişinău.

Un protest al partidelor de opoziţie proeuropene avea loc simultan în interiorul legislativului, unde grupurile parlamentare ale Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, şi Platformei DA, a lui Andrei Năstase, au blocat tribuna centrală, după ce majoritatea constituită din socialişti şi platforma „Pentru Moldova" au refuzat excluderea de pe ordinea de zi a trei proiecte controversate, înregistrate pe ultima sută de metri - conform Ziarului Naţional. Este vorba de trecerea SIS în subordinea legislativului, acordarea unui statut special limbii ruse şi anularea legii antipropagandă.

Totodată, parlamentarii din opoziţie au cerut amânarea pentru săptămâna viitoare a dezbaterii proiectului de lege al bugetului de stat pe 2021.

Alegerea Maiei Sandu a marcat un revers pentru Rusia, preocupată să-şi păstreze influenţa asupra acestei ex-republici sovietice, având trupe desfăşurate în Transnistria.

Moscova îl susţine deschis pe rivalul Maiei Sandu, preşedintele încă în exerciţiu Igor Dodon.

Ex-premier proeuropean, Maia Sandu şi-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupţiei în țara cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

XS
SM
MD
LG