Linkuri accesibilitate

Proteste la salina din Vâlcea, concedieri și salarii reduse


Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari

Angajați ai Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea au refuzat, vineri, să intre la lucru, nemulțumiși că salariile au fost reduse cu 10%, iar compania pregătește concedieri, pentru că nu are comenzi să vândă sarea.

Directorul exploatării miniere, Cristian Miu, a declarat că, în ianuarie, societatea a vândut doar 6.000 tone de sare, faţă de 70.000 de tone vândute în aceeaşi perioadă în 2019, transmite Mediafax.

Din companie urmează să fie concediate aproximativ 100 de persoane, iar angajații rămași vor avea un program de lucru de 4 zile pe săptămână, ceea ce înseamnă că le vor fi reduse salariile cu 10%.

„Dacă nu luăm nişte măsuri nepopulare, nu putem rezista pe piaţă. Avem un program de restructurare depus la societate, urmează să fie analizat în Consiliul de Administraţie, apoi, dacă nu se întâmplă nimic... trebuie să restructurăm că altfel nu putem rezista pe piaţă. Aproximativ o sută de oameni vor fi restructuraţi”, a spus Miu pentru Mediafax.

La exploatarea minieră a sării Râmnicu Vâlcea lucrează în prezent 547 de persoane.

Aproximativ 70 de mineri din schimbul unu au refuzat să între în mină, a scris Gazeta vâlceană.

Liderii de sindicat au fost chemați la discuții cu conducerea companiei.

„Două sectoare sunt afectate din cauza lipsei comenzilor sării, soluţiei şi calcarului şi salina din cauza lipsei de desfacere la sare gemă. Nu a nins şi nu au fost consumate stocurile de sare. Principalul cumpărător este CNAIR. În acest moment, avem o discuţie cu oamenii să le explicăm situaţia. (...)”, a declarat Dumitru Jianu, liderul Sindicatului „Salroca”.

Pe lângă vremea călduroasă, lipsa comenzilor este determinată și de închiderea companiei Ciech Soda, fosta companie Uzinele Sodice Govora, căreia îi furniza produse.

Activitatea Ciech Soda a fost oprită la 18 septembrie 2019, pe o perioadă nedeterminată, până când va fi identificată o nouă sursă de energie care să aprovizioneze uzina. Compania cumpăra aburul de la CET Govora, dar prețul urma să fie majorat cu 135%.

Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea este sucursală a Societăţii Naţionale a Sării şi se află în subordinea Ministerului Economiei.

XS
SM
MD
LG