Linkuri accesibilitate

Proteste pe timp de noapte împotriva măsurilor COVID, în mai multe orașe


Sute de persoane au încălcat ordinul privind carantina de noapte și au protesta fără măști timp de 4 ore, București
Sute de persoane au încălcat ordinul privind carantina de noapte și au protesta fără măști timp de 4 ore, București

Câteva sute de persoane s-au strâns la miezul nopții în Piața Universității din București pentru un protest împotriva măsurile mai restrictive impuse de autorități pentru a gestiona pandemia de coronavirus.

Începând de duminică seara, circulația este restricționată după ora 20, în localitățile în care incidența epidemică a depășit 7,5 la mia de locuitori, iar magazinele se închid la ora 18. În orașele în care rata este cuprinsă între 4 și 7,5 la mia de locuitori, aceste măsuri se aplică doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Participanţii la protest nu au purtat măşti şi au scandat lozinci anti-guvernamentale şi împotriva restricţiilor.

Protestatarii au mărșăluit de la Piața Universității la Piața Revoluției și au scandat lozinci antiguvernamentale, București
Protestatarii au mărșăluit de la Piața Universității la Piața Revoluției și au scandat lozinci antiguvernamentale, București

Ei au pornit în marș spre Piața Revoluției, iar apoi s-au întors în Piața Universității. Protestul a durat până la ora 4 dimineața.

Sute de oameni au protestat, în noaptea de duminică spre luni, și în alte mari orașe ale țării față de noile restricții impuse pentru limitarea pandemiei.

În Sibiu, peste 300 de oameni, majoritatea tineri, s-au adunat în Piața Mare duminică, imediat după ora 20.00, când au intrat în vigoare noile restricții. Au scandat, au intonat imnul „Deșteaptă-te române”, apoi au plecat în marș pe marile bulevarde ale Sibiului, potrivit Mediafax.

Ei au spus că își doresc înapoi libertatea, pentru că de un an de zile simt că nu mai sunt liberi, și reinstaurarea legii în țară.

Protestul de la Sibiu a fost pașnic și s-a încheiat mult după miezul nopții, în jurul orei 3, fără incidente. Foarte mulți jandarmi și polițiști i-au însoțit pe tot traseul pe protestatari, fără să existe o intervenție în forță.

Protestatarii au sfidat autoritățile și au refuzat să poarte mască, București
Protestatarii au sfidat autoritățile și au refuzat să poarte mască, București

În Timişoara, oraşul cu cea mai mare incidenţă a numărului de cazuri de COVID-19, sute de oameni au ieşit în stradă fără să poarte mască şi au scandat „Arafat, nu uita, Timişoara nu-i a ta”. Liderii protestului le-au transmis participanţilor că amenzile pe care le vor primi nu sunt legale. Protestatarii au mers și acasă la primarul Dominic Fritz și au scandat „Demisia”. Primarul nu a avut nicio reacție.

De asemenea, în Constanţa, zeci de persoane au participat la un protest spontan. Ei au scandat mesaje împotriva guvernului şi a restricţiilor impuse. Protestatarii au strigat . „Libertate”, „Hoţii” sau „Masca jos”, „Deschideţi HoReCa”, „Jos Chiţac (Vergil Chițac – primarul orașului)” şi „Jos Guvernul”.

În oraşul vecin, Brăila, peste o sută de persoane au ieşit să protesteze și au scandat „Libertate”, „Demisia” sau „Brăila, trezeşte-te”.

Și la Galați au fost proteste faţă de noile restricţii de circulaţie impuse de Guvern începând din weekend. Oamenii au strigat „Libertate”, „Ieşiţi în stradă” şi au blocat circulaţia pe strada Brăilei.

Proteste de acest fel au fost și în Pitești, în Arad și în alte orașe mari ale țării.

XS
SM
MD
LG