Linkuri accesibilitate

Ce au pățit rușii care au încercat să rupă „spirala tăcerii” de Ziua Victoriei


De Ziua Victoriei în Rusia, președintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că se pregătea să invadeze Ucraina și din acest motiv a invadat Ucraina.
De Ziua Victoriei în Rusia, președintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că se pregătea să invadeze Ucraina și din acest motiv a invadat Ucraina.

Zeci de ruși au protestat în Ziua Victoriei, sărbătorită de Kremlin cu mare fast, încercând să rupă „spirala tăcerii” față de războiul din Ucraina, despre care informațiile sunt foarte puține în Rusia.

Rușii au încercat în nenumărate moduri să vorbească împotriva războiului din Ucraina. Protestele au fost repede înăbușite de poliție, care a făcut zeci de arestări. La Moscova, poliția a reținut un bărbat care ținea o pancartă pe care scria: „Arestează-mă, Rusia. Nu-mi pasă”.

În St. Petersburg, un mic grup de protestatari care milita pentru pace a fost acuzat de „discreditarea forțelor armate” pentru că au eliberat lebede făcute din hârtie în râul Iset.

La Novosibirsk, activistul Vladimir Saltevski a fost arestat pentru că ținea un afiș cu o fotografie a unui soldat sovietic al Armatei Roșii din cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe poză scria: „Mi-e rușine de voi, nepoților”.

Activistul Vladimir Saltevski a fost arestat pentru că ținea un afiș cu o fotografie a unui soldat sovietic al Armatei Roșii din cel de-al Doilea Război Mondial pe care scria: „Mi-e rușine cu voi, nepoților”.
Activistul Vladimir Saltevski a fost arestat pentru că ținea un afiș cu o fotografie a unui soldat sovietic al Armatei Roșii din cel de-al Doilea Război Mondial pe care scria: „Mi-e rușine cu voi, nepoților”.

Ulterior, Saltevski a spus pentru Current Time de ce a protestat: „Am făcut-o pentru mine… Înțeleg că nu pot schimba singur situația din această țară. Dar cel puțin nu îmi va fi rușine să fi tăcut în acest moment... Nu va trebui să-mi fie rușine să-mi privesc copiii în ochi.”

Potrivit OVD-Info, un grup independent care monitorizează represiunea politică în Rusia, 125 de persoane au fost reținute de Ziua Victoriei. 82 de persoane au fost reținute pentru afișarea de sloganuri sau imagini anti-război, în timp ce 43 au fost reținute pentru proteste anti-război anterioare sau pentru că poliția credea că intenționează să protesteze.

Multe dintre arestări, cum a fost cea a lui Saltevski, au fost făcute în timpul ritualului anual Regimentul Nemuritorul, în care oamenii sunt încurajați să defileze în timp ce țin fotografii cu rudele lor care au luptat sau au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Anul acesta, sute de mii de oameni din toate orașele mari și nu numai au participat la eveniment. La Moscova, inclusiv Putin a participat purtând un portret al tatălui său.

Organizația anti-război Vesna și alte grupuri similare au cerut demonstrații publice împotriva războiului din Ucraina în perioada premergătoare Zilei Victoriei.

„Înțelegem că oricine a încercat să facă ceva împotriva războiului... este într-un fel sau altul în pericol. Dar în acest caz, credem că am ajuns într-un punct sensibil [pentru autorități]. 9 Mai este o parte importantă a agendei pe care o manipulează autoritățile. Credem că este o ipocrizie... când oamenii care spun că luptă împotriva nazismului se comportă de fapt la fel ca naziștii înșiși”, a spus Bogdan Litvin, coordonatorul Vesna.

În St Petersburg, zeci de oameni au ieșit în stradă cu pozele rudelor care au luptat în al Doilea Război Mondial.
În St Petersburg, zeci de oameni au ieșit în stradă cu pozele rudelor care au luptat în al Doilea Război Mondial.

Acesta a precizat că autoritățile ruse exploatează memoria oamenilor care au luptat pentru pace pentru a propaga ura, vrăjmășia și războiul.

Poliția din Sankt Petersburg a percheziționat pe 9 mai apartamentul părinților lui Litvin, acolo unde activistul a stat ultima dată în Rusia înainte de a părăsi țara, după ce anul trecut birourile regionale ale politicianului de opoziție Alexei Navalnîi au fost închise.

Activistul i-a încurajat pe protestarii ruși să trimită fotografii cu protestele lor, pe care le-a postat apoi pe canalul Telegram al organizației.

„Există o spirală a tăcerii pe care o dărâmăm”, a spus Litvin, remarcând că represiunea guvernului rus asupra folosirii termenilor precum „război” și „invazie” i-a făcut pe oameni să se teamă mai mult să posteze online declarații antiguvernamentale.

Ulterior, pe 10 mai, site-ul Vesna a fost blocat fără explicații.

La Sankt Petersburg, un membru al consiliului districtual a fost reținut și acuzat de „discreditarea forțelor armate” pentru că a încercat să participe la marșul Regimentului Nemuritor, purtând o fotografie a lui Boris Romancenko, fost prizonier în patru lagăre de concentrare naziste și care a fost ucis în orașul ucrainean Harkov în martie 2022.

Tot în orașul natal al lui Putin, activistul Serghei Malinovski a fost reținut pentru că a proiectat adresa unui site anti-război pe fațadele clădirilor de-a lungul râului Neva, chiar în timpul focurilor de artificii de Ziua Victoriei.

Într-o stație de autobuz din orașul nord-vestic Severodvinsk, reprezentantul regional al partidului politic liberal Parnas, Iuri Șcerbaciov, a fost reținut în timp ce se urca într-un autobuz pentru pentru a merge la marșul Regimentului Nemuritor din Arhangelsk. El a fost reținut pentru „discreditarea forțelor armate” printr-o postare pe social media pe care a scris-o în martie.

În Samara, pe râul Volga, Aleksandr Yakovlev a fost reținut pentru că ținea un panou pe care scria: „Rusia are sânge pe mâini până la coate”.

În Ufa, pe peretele unei clădirii a fost desenat un graffiti cu chipul soldatului rus.
În Ufa, pe peretele unei clădirii a fost desenat un graffiti cu chipul soldatului rus.

În Ufa, capitala regiunii Bashkortostan, Yulia Samoilova a fost reținută în timp ce ținea un panou pe care scria: „Bunicul meu a luptat împotriva fascismului”.

În Novosibirsk, un alt bărbat a fost reținut ținând în mână o pancartă pe care scria: „Acesta nu este viitorul pentru care a luptat bunicul meu”, potrivit OVD-Info.

XS
SM
MD
LG