Linkuri accesibilitate

Proteste SUA: Presa americană și diversele feluri în care se văd manifestațiile după moartea lui George Floyd


Un sondaj de opinie, realizat de agenția Reuters arata că 56% dintre americani nu sunt de acord cu maniera în care președintele Trump se raportează la demonstrațiile din ultima săptămână, în timp ce 33% îl aprobă. Presa reflectă și ea aceste perspective, prezentând versiuni foarte diferite ale celor intâmplate.

“Au existat acte de vandalism și jafuri la Washington DC” – scrie Washington Post, explicând că acestea ar fi avut la origine “în cea mai mare masură extremiști de dreapta și delincvenți, care nu au nimic de-a face cu actul de a demonstra pașnic și justificat pentru dreptate socială. Dar a califica spartul geamurilor unor magazine drept “terorism intern” este o hiperbolă cinică, menită să-l prezinte pe Donald Trump drept “președintele legii și ordinii”, așa cum el insuși a spus. Poliția din Washington, DC, este capabilă să țină tulburările sub control fără intervenția unor “soldați înarmati până în dinți” – arată Washington Post.

Editorialul din New York Times se referă la maniera în care poliția se raportează la demonstrații. Editorialul subliniază că “poliția a impus limite arbitrare protestelor, creând condiții pentru confruntări”. După ce descrie folosirea excesivă și fără avertisment a forței împotriva manifestanților, editorialistul scrie că “s-au comportat ca și cum ar încerca să împiedice proteste pașnice, prin acte de violență”.

Editorialul mai menționează și că guvernatorul statului Minnesota a dispus o investigație în legatură cu acte “sistematice” de rasism în rândul forțelor de ordine, în general. “Nu este de ajuns acum ca oficialitățile să se concentreze asupra protejării proprietății private. Nu este suficient nici ca ei sa se gândească doar la protejarea vieților, deși este un aspect esential. Trebuie să protejeze și dreptul la adunare publică și la libera exprimare”.

Proteste SUA: Voluntari curăță dimineața după manifestațiile din noaptea precedentă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00

Wall Street Journal titrează la secțiunea editorial “Primari și guvernatori democrați par incapabili să oprească distrugerea propriilor orașe”. Editorialistul arată că politicienii democrați par să creadă că poliția este o problemă mai mare decât tulburările și dezordinea din orașe. “Fie s-au aliniat aripii de stânga a partidului, fie sunt de acord că, în America, există rasism sistemic și revoltele sunt o expresie justificată a revoltei împotriva acestei situații. Ei dezaprobă în declarații actele celor certați cu legea, dar refuză să acționeze pentru a-i opri”.

Publicația Christian Science Monitor se referă la una dintre cauzele protestelor, anume ideea că sistemul juridic se manifestă lent, când vinovații sunt albi, nereținându-i imediat pe polițiștii care au asistat la uciderea lui George Floyd fără să întreprindă ceva. “La tribunal” – arata editorialul – “societatea nu urmărește soluții generale, ci justiție individuală – adevăr și responsabilitate. Cel mai bun răspuns la tratamentul inechitabil și brutal al poliției este justiție egală pentru toți. Legea, dacă este administrată echitabil fiecarui individ, nu este inamicul justiției sociale. Ea asigură că drepturile individuale rămân în centrul incercării de a lichida inechitatea socială”.

În editorialul său, Washington Times scrie “Masca este dată la o parte. Sprijinitorii stângii politice, îndocrinați să creadă că America a fost concepută pe un fundament de opresiune, au abandonat pretinsa cruciadă pentru o uniune de state mai bună. Permanent în cautare de mijloace cu care să distrugă America, ei au optat pentru o cale directă: aprind flacăra conflictelor rasiale și lasă focul să o mistuiască. Ei nu vor reuși, totuși, pentru că sute de milioane de cetățeni au dezlegat această șaradă și nu vor permite ca aceste intenții nefaste să se materializeze” – consideră Washington Times.

Grupul de editorialiști de la Philadelphia Inquirer vede lucrurile diferit și crede că președintele Trump “continuă să alimenteze flăcările rasismului, care ard de generații de-a lungul țării”. Editorialul continuă afirmând că “mentalitatea de lider dur alimenteaza tipul de violență rasistă la acei polițiști care au eșuat să mențină pe cetățeni în siguranță și protejați și care ucid într-o manieră iresponsabilă”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG