Linkuri accesibilitate

Proteste violente în Belarus după realegerea lui Aleksandr Lukașenko


Un bărbat rănit este cărat de alte persoane în timpul protestului violent de duminică seară

Cel puțin o persoană ar fi decedat în urma confruntărilor violente dintre poliție și mii de protestatari care au ieșit în stradă pentru a denunța rezultatele alegerilor din Belarus care îl dau câștigător pentru un al șaselea mandat pe Aleksandr Lukașenko, președinte în funcție din 1994 și cunoscut și ca „ultimul dictator al Europei".

Conform centrului pentru drepturile omului Viasna, un tânăr protestatar a încetat din viață ca urmare a unui traumatism cranian după ce a fost lovit de un vehicul de poliție. Zeci de alte persoane au fost rănite în urma protestelor de duminică noapte.

Activistul Valyantsin Stefanovich a acuzat Ministrul belarus de Interne și Consiliul de Securitate de moartea bărbatului.

Contactat de RFE/RL, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a negat existența unor victime.

Agenția de stat BelTA a anunțat că poliția a preluat controlul asupra „adunărilor neautorizate", în timp ce un oficial de rang înalt din procuratură a anunțat deschiderea unei anchete penale pentru „tulburări de mase" și „atacuri asupra forțelor de ordine".

Conform Viasna, poliția și forțele de securitate au reținut, pe 9 august, cel puțin 130 de observatori independenți ai alegerilor, jurnaliști și protestatari în Minsk, și peste 100 în alte orașe unde au avut loc proteste după anunțarea rezultatelor de către biroul electoral.

După ce a dispersat mulțimea, poliția a urmărit grupuri mici de protestatari prin Minsk timp de câteva ore, conform Associated Press.

În Brest, forțele de ordine au folosit gaz lacrimogene și grenade de semnalizare, pentru a dispersa o adunare de 2-300 de persoane care a fost parte a unei adunări inițiale de 5.000 de persoane.

Biroul Electoral Central din Belarus l-a declarat câștigător pentru un al șaselea mandat pe Aleksandr Lukașenko cu circa 80% din voturi. Realegerea sa este considerată drept frauduloasă de opoziție și de protestatarii care au ieșit duminică noapte pe străzile din Belarus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG