Linkuri accesibilitate

Protestele din Habarovsk, în estul Rusiei, continuă împotriva noului guvernator numit de Kremlin.


Protestatarii au sentimentul că autoritățile de la Kremlin refuză să accepte rezultatul alegerilor locale din 2018, când fostul guvernator a câștigat în fața contracandidatului susținut de Putin.
Protestatarii au sentimentul că autoritățile de la Kremlin refuză să accepte rezultatul alegerilor locale din 2018, când fostul guvernator a câștigat în fața contracandidatului susținut de Putin.

Un guvernator mai popular decât Putin. Asemenea manfiestări publice de sfidare ale deciziilor Kremlinului sunt rare în Rusia.

UPDATE:
Sute de susținători ai ex-guvernatorului arestat al regiunii Habarovsk din Rusia, Serghei Furgal, s-au strâns și astăzi, de această dată cerând demisia președintelui țării, Vladimir Putin.
Manifestanții s-au adunat în piața centrală din capitala regională Habarovsk pe 22 iulie, scandând „Putin trebuie să demisioneze” și „Fără încredere în 20 de ani”, referindu-se la conducerea Rusiei de către Putin, ca președinte sau prim ministru, din 1999.
Poliția a fost prezentă la miting, însă protestatarii au plecat nestingheriți în marș pe străzile orașului scandând lozinci critice la adresa noului guvernator interimar al regiunii, Mikhail Degtyaryov.
Degtyaryov a postat o declarație video pe contul său de Instagram pe 22 iulie, spunând că nu va părăsi Habarovsk și că îi dorește mult noroc lui Furgal în procesul care urmează. A adăugat că „trebuie să existe cineva” în spatele protestelor aflate în derulare, deși nu a specificat cine.

Sute de susținători ai fostului guvernator al regiunii Habarovsk din Extremul Orient al Rusiei, Serghei Furgal, care a fost arestat, s-au adunat pentru a 11-a zi în capitala regională, refuzând numirea noului guvernator interimar, Mikhail Degtyaryov.

Pe 21 iulie protestatarii s-au strâns în fața clădirii guvernului regional și apoi au mărșăluit prin oraș, scandând: „Degtyaryov, ieși să te vedem!”

Degtyaryov a fost numit în funcție de președintele Vladimir Putin. A sosit la Habarovsk în dimineața zilei de 21 iulie, dar nu s-a întâlnit cu protestatarii.

Putin l-a concediat pe Furgal pe 20 iulie înainte de a-l numi pe Degtyaryov în funcție. Ambii guvernatori sunt membri ai Partidului Național Liberal Democrat din Rusia (LDPR).

Protestatarii și-au exprimat furia pentru noua numire și în online, cu peste 1.300 de comentarii la cea mai recentă postare de pe contul de Instagram al lui Degtyaryov , dintre care majoritatea erau critice la adresa guvernatorului interimar.

„Zvonurile că ar fi Degtyaryov au circulat timp de două săptămâni”, a declarat Dmitry Nizovtsev, un activist civic din Habarovsk, care lucrează pentru politicianul de opoziție Aleksei Navalny, într-un interviu acordat serviciului rus RFE / RL. „Am vorbit cu oameni care știu mult mai multe decât mine, întrebându-i dacă ar fi Degtyaryov. Și mi-au spus: „Serios? Glumesti? Desigur că nu. „Deși au existat astfel de zvonuri, toată lumea a crezut că e o glumă.”

Degtyaryov este un personaj colorat la vârful Partidului Democrat Liberal din Rusia- care, în ciuda numelui său, este un partid naționalist - și a fost menționat de către excentricul lider al PDLR, Vladimir Jirinovsky, ca posibil succesor. A fost candidatul partidului pentru Primăria Moscovei, în 2013, când s-a clasat pe locul cinci după favoritul Kremlinului, Serghei Sobyanin, politicianul de opoziție, Aleksei Navalny și alți doi, și din nou, în 2018.

La începutul zilei, Degtyaryov s-a întâlnit cu oficialii regiunii pentru prima dată și a declarat că prioritatea sa este creșterea eforturilor pentru încetinirea răspândirii coronavirusului în regiune și familiarizarea cu problemele sociale și economice locale.

Tot pe 21 iulie, doi parlamentari locali, Pyotr Yemelyanov și Aleksandr Kayan, au demisionat din Partidul Liberal Democrat din Rusia, în semn de protest față de concedierea lui Furgal.

Furgal, care a fost arestat la Habarovsk pe 9 iulie și transferat la Moscova, este acuzat de tentativă de omor și ordonarea a două crime în 2004-05. Fostul guvernator neagă acuzațiile.

Furgal a fost ales guvernator al regiunii Khabarovsk, care se învecinează cu China, în urmă cu aproape doi ani, contracandiatul său fiind un reprezentat al partidului Rusia Unită, susținut de Vladimir Putin.

În week-end, la proteste au participat mii de persoane și sunt cele mai mari proteste din Khabarovsk de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Astfel de demonstrații politice importante, departe de Moscova, reprezintă o manifestare publică rară de sfidare față de Kremlin și vin în urma unui vot controversat la nivel național, care a stabilit cadrul legislativ pentru ca Putin să rămână la putere până în 2036.

Autoritățile nu au reacționat în forță la adresa protestatarilor, primarul Capitalei regionale îndemnând la calm și spunând că astfel de mitinguri sunt ilegale și ar putea contribui la accelerarea răspândirii coronavirusului.

Dar, autoritățile din regiunea Habarovsk au declarat că au în vedere revenirea la măsuri stricte de carantină și au atribuit această decizie „situației dificile privind răspândirea infecției cu coronavirus”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG