Linkuri accesibilitate

Protestele din Orientul Îndepărat rus, continuă. Protestatarii cer demisia lui Putin și a noului guvernator


Protestatarii strigă ”Avem încredere în Frugal”, guvernatorul ales al regiunii Habarovsk
Protestatarii strigă ”Avem încredere în Frugal”, guvernatorul ales al regiunii Habarovsk

Susținătorii lui Serghei Furgal, guvernatorul ales al regiunii Habarovsk, din Orientul Îndepărtat rus, arestat de puterea de la Moscova, s-au adunat pentru a 14-a zi consecutiv, cerând demisia președintelui Vladimir Putin și a guvernatorului interimar numit de el.

Manifestanții s-au adunat vineri în piața centrală din capitala regiunii cu același nume, scandând „Putin trebuie să demisioneze” și „Aduceți-l înapoi pe Furgal”.

Protestatarii au spus că planifică un protest mult mai mare pentru sâmbătă, 25 iulie.

Poliția a fost prezentă la miting, însă protestatarii și-au făcut drum prin oraș scandând lozinci în care îi cereau demisia nou-numitul guvernator interimar al regiunii, Mihail Degteariov.

Degteariov, numit de Putin pe 20 iulie, a scris pe Instagram pe 24 iulie că urmărește protestele prin intermediul camerelor de supraveghere și le-a cerut locuitorilor din Habarovsk să păstreze distanța socială în timpul protestelor pentru a preveni răspândirea coronavirusului și a avertizat că autoritățile pot înăspri restricțiile în timpul pandemiei.

El i-a îndemnat pe oameni să nu se adune la sfârșit de săptămână și să-și petreacă timpul „în mod corespunzător” la casele lor de vară și cu rudele.

Cu o zi înainte, el a spus că mitingurile au în spate forțe străine și a spus că nu se va întâlni cu protestatarii.

Putin l-a demis pe Furgal pe 20 iulie înainte de a-l numi pe Degteariov în funcție. Ambii sunt membri ai Partidului Național Liberal Democrat (ultranaționalist) din Rusia (LDPR), al lui Vladimir Jirinovski.

Pe 21 iulie, doi parlamentari locali, Piotr Emelianov și Aleksandr Kaian, au renunțat la LDPR pentru a protesta împotriva demiterii lui Furgal.

Furgal, arestat la Habarovsk pe 9 iulie și transferat la Moscova, a fost acuzat de tentativă de omor și de ordonarea a două crime, între 2004-2005. El a respins toate acuzațiile.

Furgal a fost ales guvernator al regiunii Habarovsk, care se învecinează cu China, în urmă cu aproape doi ani, contracandiatul său fiind un reprezentat al partidului Rusia Unită, susținut de Vladimir Putin.

Adunările din Habarovsk au atras mii de oameni în weekend și sunt cele mai mari proteste din oraș de la căderea Uniunii Sovietice.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG