Linkuri accesibilitate

Protestele violente din SUA continuă. 12 state au activat Garda Națională


Proteste la New York

Protestele masive antirasiale, provocate de moartea afroamericanului, George Floyd, la Minneapolis în timp ce era reținut de un polițist alb, continuă în cel puțin 30 de orașe americane.

Los Angeles, Philadelphia şi Atlanta au anunţat sâmbătă interdicţia de a circula pe timpul nopţii, cu scopul de a stăvili manifestaţiile violente care au izbucnit pe întreg teritoriul Statelor Unite, scrie AFP. În Atlanta, vineri noapte a fost atacat și sediul postului de televiziune CNN. Interdicţii similare au fost introduse în Kentucky, în special la Louisville.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, i-a prevenit pe manifestanţi că se vor găsi într-o „situaţie foarte periculoasă” dacă încalcă din nou starea de asediu.

Poliţişti în ţinută specială au acţionat sâmbătă seară împotriva manifestanţilor care încălcau interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la Minneapolis, trăgând cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta de un comisariat, relatează agenţia France Presse.

Conform NBC News, 12 state au activat Garda Națională, : Colorado, California, Georgia, Kentucky, Minnesota, Missouri, Ohio, Tennessee, Texas, Utah, Washington și Wisconsin. Aceasta este o măsură extraordinară pentru a încerca să mențină ordinea și să oprească violențele.

Poliția a fost prezentă în număr mare peste tot, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru a încerca să pună capăt violențelor. Au fost incendiate mașini, clădiri au fost devastate, magazie golite.

Președintele Donald Trump a pus violențele pe seama unor „hoți și anarhiști” și a atras atenția că nu va permite ca „violența să domine”, acuzându-l pe guvernatorul democrat al statului Minnesota că nu reușește să controleze situația la Minneapolis.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG