Linkuri accesibilitate

Provocări | Cimitir evreiesc vandalizat. Steagul Ungariei pe statuia lui Mihai Viteazul


Jewesh cemetery in Ploiesti, June 5, 2021
Jewesh cemetery in Ploiesti, June 5, 2021

Deputatul Silviu Vexler, reprezentatul mininorității evreiești în Parlament, a anunțat pe Facebook că cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat. În municipiul Sfântul Gheorghe, pe statuia lui Mihai Viteazul a apărut steagul Ungariei și mesajul Trianon 1920.

În ambele situații este vorba de autori necunoscuți. Vandalizarea cimitirului evreiesc din Ploiești a fost semnalată de deputatul Vexler pe contul său.

„Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploiești. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie”, a scris reprezentantul comunității evreiești în Parlament.

Deputatul este sceptic că se vor afla vinovații reali: „oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?”

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni marți cu președintele Israelului la Palatul Cotroceni. În luna martie, parlamentarii au votat o Declarație în care condamnă manifestările cu caracter rasist.

Vandalizarea cimitirului evreiesc din Ploiești a fost semnalată și de actrița Maia Morgenstern. Aceasta a fost amenințată cu moartea în luna martie de un tânâr care a semnat emailul ca fiind din partea AUR. Reprezentanții partidului au declarat că nu legătură cu acel tânăr.

„Primăria Ploieşti condamnă cu fermitate astfel de acte şi îi asigură pe toţi membrii comunităţii evreieşti din Ploieşti, cu care administraţia are o lungă tradiţie a relaţiilor de excelenţă, de întregul sprijin moral şi, totodată, de susţinere pentru remedierea situaţiei. De asemenea, ne exprimăm speranţa că organele abilitate vor clarifica circumstanţele în care acest incident regretabil a fost posibil”, este mesajul transmis de Primăria Ploiești după vandalizarea cimitirului.

Sărbătorire și comemorare Trianon la Sfântu Gheorghe

Un alt incident a avut loc în municipiul Sfântul Gheorghe, unde pe grupul statuar Mihai Viteazul din centru orașului a apărut steagul Ungariei și mesajul Trianon 1920.

Inspectoratul de poliție Covasna a emis un comunicat în care susțin că s-a întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de distrugere.

„La data de 5 iunie, în jurul orei 18,00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe au fost sesizaţi cu privire la faptul că grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe prezintă elemente vopsite şi mai multe inscripţii. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii este vopsită şi inscripţionată. Totodată, stâlpii ce înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc”, precizează Inspectoratul de Poliție Covasna.

Evenimentul nedorit s-a produs la câteva ore după ce mai mulți cetățeni au sărbătorit, cu steagurile tricolore în mână, împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Cu câteva ore înainte, peste 200 de persoane de etnie maghiară au comemorat împlinirea a 101 ani de la Tratatul de la Trianon, informează Agerpres.

„Vă vom scoate autonomia din cap”, este mesajul postat pe Facebook de o persoană care a participat la evenimentele din Sfântul Gheorghe, care a revenit într-o altă postare: „probabil au lucrat noaptea pe furiș după manifestarea solemnă a românilor din centrul orașului...asta e replica lor provocatoare!”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG