„Personal, susțin ideea unei impozitări pentru diferența care depășește 10.000 de lei lunar, dar cu mențiunea că este vorba despre pensiile necontributive. Chestiunea procentului este secundară, acolo e loc de dezbatere pe calcule. Impozitarea se va aplica doar diferenței ce depășește 10.000 de lei lunar, nu întregii pensii. Astfel, dacă am o pensie de 12.000 de lei, impozitul, de 50%, 60%, 90% sau cât se va stabili, se aplică doar pentru diferența de 2.000 de lei”, a declarat, pentru Europa Liberă, liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae.
„Dacă cei din PNL și USR au venit cu ideea renunțării la pensiile speciale, trebuie să facem și noi ceva. Vine campania electorală, ne vor ataca cu acest subiect”, au afirmat surse social-democrate pentru Europa Liberă.
Pensiile necontributive îi privesc în special pe militari și cei din serviciile secrete. În anul 2018, în primele șase luni, pensiile speciale ale acestora au costat aproape 4 miliarde de lei bugetul de stat, potrivit unei analize bazate pe date oficiale a economica.net, care a arătat că sunt 148.000 de oameni care primesc aceste pensii. Între timp însă, numărul lor a crescut, pentru că o ordonanță de guvern a permis ieșirea la pensie a ofițerilor din serviciile secrete, din Armată și Jandarmerie la vârsta de 45 de ani, cu pensii mari, care cresc în fiecare an după inflație.
Ideea este susținută și de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, actualul președinte executiv al PSD. Surse din Coaliție au spus pentru Europa Liberă că ministrul a pregătit deja o schemă prin care să le arate colegilor care este impactul bugetar al acestor pensii speciale, cine beneficiază de ele și de ce este nevoie de impozitarea celor foarte mari. Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței Coaliției de guvernare care a avut loc în biroul lui Călin Popescu Tăriceanu, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat. El urmează să fie reluat în Coaliție pentru a se vedea dacă se ajunge la un acord privind impozitarea pensiilor foarte mari.
Pensiile speciale au fost intens susținute de PSD în perioada mandatului lui Liviu Dragnea, social-democrații votând legea în Parlament. Ei le-au cerut celor din Opoziție să nu își ridice de la casierie pensiile speciale dacă nu sunt de acord cu ele.
Tot în Coaliția de guvernare s-a stabilit să fie respinse, în viitor, proiectele sau amendamentele depuse în Parlament și care implică un impact bugetar. „Tot ce înseamnă cheltuială în plus, nu o să mai fie acceptat. Aceasta este decizia”, au subliniat surse din Coaliție.
Nu este clar dacă este vorba despre o măsură cu țintă electorală sau este vorba despre creșterea deficitului bugetar, de care Guvernul se teme, întrucât prognozele bugetare nu sunt de bun augur.
Senatorul PSD Liviu Pop a depus în Parlament un proiect legislativ care prevede impozitarea cu 90% a pensiilor care depășesc plafonul de 10.000 de lei. El a spus că nu renunță la această inițiativă, chiar dacă se va ajunge la un acord în Coaliție pe subiect.
„Este absolut necesar acest lucru, plecând de la realitate. Am depus inițiativa cu impozitarea cu 90% pe suma care depășește 10.000 de lei, plecând de la realitatea dată de legea privind salarizarea în sistemul bugetar. Ipotetic, dacă un cetățean ar fi președintele României timp de 30 de ani, adică cea mai mare salarizare din sistemul bugetar din România, atunci acesta ar avea o pensie de 10.000 de lei. De acolo a plecat acest prag de 10.000 de lei. Discuțiile au evoluat pozitiv pentru că sunt foarte mulți colegi care se vor alătura acestei inițiative legislative, chiar dacă în Comisie s-ar putea să apară modificări. Discuțiile se vor purta atât pe procent, cât și pe valoarea de impozitare”, a spus Liviu Pop pentru Europa Liberă.
Surse din PSD au precizat că tema a fost abordată informal și în Birourile Permanente ale Camerei Deputaților pentru a se vedea ce susțin liderii de grup.
„Dacă cei din USR și PNL au venit cu ideea renunțării la pensiile speciale, trebuie să facem și noi ceva. Vine campania electorală, ne vor ataca cu acest subiect”, au afirmat surse social-democrate pentru Europa Liberă.
Uniunea Salvați România a depus din 2017 un proiect privind eliminarea pensiilor speciale, dar el este blocat în Parlament de actuala majoritate de guvernare. La mijlocul lunii iunie, Senatul a respins în calitate de primă cameră și un proiect inițiat de PNL privind eliminarea pensiilor speciale.
Guvernul a aprobat însă Ordonanța de Urgență privind pensiile speciale ale aleșilor locali prin adoptarea noului Cod Administrativ.
Facebook Forum