Linkuri accesibilitate

PSD a depus moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu


PSD a organizat o manifestație și în Parlament unde i-a cerut demisia lui Vlad Voiculescu
PSD a organizat o manifestație și în Parlament unde i-a cerut demisia lui Vlad Voiculescu

În textul moțiunii simple împotriva ministrului Sănătății, PSD îl acuză pe Vlad Voiculescu nu a luat măsurile necesare pentru ca incendiul de la Institutul Matei Balș să fie evitat.

„Acum, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamț, când chiar dumneavoastră sunteți ministru al Sănătății, după o altă tragedie, de data aceasta în București, la Matei Balș, tragedie în care și-au pierdut viața 17 pacienți până acum, recunoașteți senin că nu ați făcut nimic din ceea ce chiar dumneavoastră susțineați că trebuie făcut URGENT. Dimpotrivă, ați procedat exact cum spuneați atunci că NU trebuie făcut! Ați așteptat să vedeți ce hârtie lipsește, ați scris pe Facebook și v-ați schimbat fotografia de profil! În loc să faceți, din prima zi în care ați ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-ați comunicat sec românilor că le veți prezenta „un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020”. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri ați luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereați în noiembrie ministrului Tătaru? Sau nici una de fapt!? Așa cum de altfel chiar dumneavoastră susțineați public, urgența era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declarațiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel național în privința evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete”, se arată în moțiunea simplă a social-democraților.

Vlad Voiculescu conduce Ministerul Sănătății de o lună de când USR a intrat la guvernare alături de PNL și UDMR. Institutul Matei Balș a fost condus timp de 23 de ani de Adrian Streinu-Cercel, care a demisionat din această postură după ce a fost ales senator pe listele PSD.

În textul moțiunii, PSD înșiră și un număr de măsuri pe care Vlad Voiculescu trebuia să le ia în mandatul de ministru.

„Iată ce putea face ministrul Sănătății Vlad Voiculescu în cele 50 de zile de când ocupă fotoliul guvernamental: Referitor la criza majoră de sănătate publică provocată de COVID19 în România, patru probleme stringente trebuiau să fie pe masa ministrului Sănătății din prima zi de mandat. Și trebuiau soluționate imediat! Nu peste o lună! Nu la anul! Cifrele reale referitoare la românii infectați zilnic cu SARS CoV-2 și recâștigarea controlului asupra pandemiei prin schimbarea strategiei de testare. Cunoașterea situației populației din România prin reluarea studiilor de sero-prevalență, întrerupte în septembrie 2020. Gestionarea aglomerației și a riscurilor pentru pacienții din secțiile ATI și secțiile care tratează pacienții COVID19, adoptarea de măsuri pentru reducerea mortalității importante cauzate de COVID19. Protejarea personalului medical epuizat, implicat direct în tratarea pacienților COVID19 și mobilizarea profesioniștilor din sănătatea publică”, au mai scris cei de la PSD în textul moțiunii.

Social-democrații îi mai reproșează lui Voiculescu faptul că nu a dezvoltat centre de recoltare pentru accesul ușor al cetățenilor la testare PCR sau cu teste rapide, nu a inclus medicii de familie și alte structuri sanitare, cu excepția UPU, pentru realizarea de teste rapide și raportarea cazurilor identificate în platforma unică și că nu a stabilit procedura de testare a elevilor și profesorilor.

Social-democrații mai susțin că ministrul Sănătății nu a luat măsuri în domenii vitale precum infrastructura sanitară și siguranța pacienților în perioada pandemiei, a campaniei de vaccinare anti-COVID19, a deschiderii şcolilor și a unor activități economice.

„Este adevărat! Timpul scurs de la învestirea ministrului Vlad Voiculescu este scurt. Dar, în această lună și jumătate am văzut atât de multă incoerență, lipsă de profesionalism și de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani! Victime omenești, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică și minciuni la testare și raportare! Și multă indiferență, indolență, aroganță și sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea și siguranța cetățenilor săi! Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor! Și, de aceea, pentru toate motivele expuse astăzi, trebuie să votăm ca acest ministru să plece!”, conchid cei de la PSD.

Pentru a fi adoptată, moțiunea simplă trebuie votată de minimum 165 de deputați. PSD are 110 membri în Cameră. Chiar dacă ar trece, moțiunea simplă nu îl obligă pe un ministru să demisioneze și nici pe prim-ministru să îl demită.

XS
SM
MD
LG