Linkuri accesibilitate

PSD a început să atace la CCR legile pe care guvernul și-a asumat răspunderea. Prima la rând: transportul de persoane


Marcel Ciolacu și Viorica Dancilă
Marcel Ciolacu și Viorica Dancilă

Sesizarea de neconstituționalitate pe proiectul de lege privind transportul de persoane a fost depusă luni de PSD la Curtea Constituțională. Motivul este legat de faptul că proiectul de aprobare a OUG 51/ 2019 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Prin proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se propune abrogarea prevederilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51 astfel încât transportul rutier contra cost prin servicii regulate la nivel judeţean să intre în sfera serviciilor publice și să fie scos din cea a serviciilor private.

PSD susține că prin angajarea răspunderii Guvernul a încălcat prevederile constituţionale privind unica autoritate legiuitoare reprezentată de Parlament şi deciziile Curţii Constituţionale. Astfel, în condiţiile în care, în cadrul dezbaterilor parlamentare există proiecte de lege sau iniţiative legislative, Guvernul are obligaţia de a se prezenta la dezbaterile parlamentare, a susţine puncte de vedere şi posibilitatea de a formula amendamente, mai susţine PSD în sesizarea la CCR.

"Folosirea acestui mijloc constituţional nu îngăduie să se aducă, prin acelaşi proiect de lege, modificări sau completări mai multor legi în vigoare care, în esenţa lor, au fost adoptate de Parlament în mod distinct, având în vedere relaţiile sociale diferite pe care le reglementează, precum şi natura legilor (organică sau ordinară), chiar dacă acestea s-ar referi la un domeniu unitar al vieţii social-economice", se arată în sesizare, potrivit Agerpres.

PSD a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională încă o lege pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament: prorogarea termenului privind intrarea în magistratură, dar și legea bugetului pe 2020.

Ludovic Orban a declarat luni că pe 23 decembrie va veni în fața parlamentului să-și asume răspunderea pe buget.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG