La jumătatea lunii august, PSD va depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban, a anunțat purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu. Scopul: formarea unui guvern de uniune națională, care să organizeze alegerile locale și parlamentare de anul acesta, transmite News.ro.
Romașcanu nu a exclus nici ideea unui guvern politic, spunând că actualul executive este neperformant, deci trebuie ”să plece acasă.”
”În mod normal, moţiunea de cenzură ar trebui să se întâmple destul de repede. (...) Deci, undeva probabil că la mijlocul lunii august ar trebui să avem această moţiune de cenzură. Noi am sperat să nu fim obligaţi să depunem moţiune de cenzură în stare de alertă, dar această prelungire constantă fără votul Parlamentului a stării de alertă poate să aibă această justificare din păcate pentru Guvern, aceea de a se ţine de poziţiile pe care le au”, a spus purtătorul de cuvânt al social-democraţilor într-o conferință de presă ținută duminică.
Lucian Romașcanu a precizat că ”cea mai bună formulă ar fi un guvern de uniune naţională care să asigure aceste două runde de alegeri”, dar că ”este posibil şi un guvern politic”, pentru care, însă, este nevoie de negocieri, întrucât PSD nu are majoritate în Parlament.
”Cei care vor sprijini demersul nostru cu moţiunea de cenzură, probabil că vor fi şi cei care vor propune următorul Guvern”, a adăugat Romaşcanu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu a vorbit în fiecare ieșire publică din ultima perioadă despre depunerea moțiunii de cenzură și despre cum aceasta va trece 100%
Moțiunea de cenzură a PSD, intitulată “guvernarea minoritară Iohannis- Orban – eșecul garantat, multilateral dezvoltat”, a fost scrisă de senatorul Șerban Nicolae împreună cu o serie de parlamentari.
Textul moțiunii, consultat de Europa Liberă, a fost trimis președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a confirmat că se strâng semnături pentru demiterea guvernului Orban. PSD, ProRomânia, ALDE și parlamentarii PPU pot asigura majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură. Forma finală a textului poate suferi modificări până la depunerea în Parlament.
Din textul moțiunii de cenzură obținut de Europa Liberă se poate observa cum social-democrații au încercat să introducă cât mai multe teme de atac la adresa Guvernului pentru a atrage voturi în Parlament de la cât mai multe partide parlamentare. Autorii precizează că moțiunea de cenzură nu are culoare politică și nu „urmărește beneficiul electoral al unui partid ori al unui politician”.
„Este anticorpul constituțional care trebuie să refacă sănătatea unei societăți afectate de eșec și iresponsabilitate. Nici Klaus Werner Iohannis nu are demnitatea ori înțelepciunea de a-i cere protejatului său să se retragă. Revine Parlamentului României înlăturarea anomaliei și restabilirea ordinii constituționale. Demiterea acestui guvern este un act de responsabilitate politică pe care trebuie să-l facă Parlamentul României pentru a prezerva constituționalitatea funcționării democratice a statului, respectarea legii și prioritatea votului cetățenilor”, se arată în documentul obținut de Europa Liberă.